Múlt-kor.hu

120 millió euróért kerül piacra egy Caravaggiónak tulajdonított festmény

120 millió euróért kerül piacra egy Caravaggiónak tulajdonított festmény

2019. január 10. 16:05 MTI

A festményt 2014-ben találták egy dél-franciaországi ház padlásán, ahol 150 évig lapult. Eredetét illetően tökéletes bizonyítékra még várni kell, most azonban 120 millió euróért akarják eladni. 

A tervek szerint tavasszal szeretnék elárverezni a Judit lefejezi Holofernészt című festményt, amelyet 2014-ben találtak egy dél-franciaországi ház padlásán, és amelyet egyes szakértők Caravaggiónak tulajdonítanak. Az Artprice, a világ vezető műkincspiaci adatbázisa úgy értesült a tulajdonosoktól, hogy a képet tavasz végén bocsáthatják áruba egy nemzetközi bemutatókörút után. Mivel a festményt nem vásárolta meg sem a francia állam, sem egyetlen francia közgyűjtemény, ezért az – a 2016-ban elrendelt kiviteli moratórium tavaly novemberi lejárta miatt – szabadon eladható. A szakértők az eredet bizonyítatlanságával és a kért 120 millió eurós árral magyarázzák, hogy senki nem jelentkezett a festményért.

A több mint 400 éves festményt 2014 áprilisában, egy csőtörés miatt fedezték fel egy Toulouse környéki házban, ahol 150 évig lapult. A képen a bibliai Judit látható, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte. Eric Turquin francia és Nicola Spinosa olasz művészettörténészek úgy gondolják, hogy a képet a barokk festészet, a fény és árnyék nagymestere, azaz Michelangelo Merisi da Caravaggio festette. Ezzel szemben más szakértők szerint pedig Louis Finson, a Caravaggio kortársaként ismert németalföldi festő munkája lehet, aki Olaszországban is alkotott, és ismerte is Caravaggiót. Finson egyébként műkereskedő is volt, számos Caravaggio-alkotásra tett szert, amikről sokszor másolatot is készített. Finson 1617-ben írt végrendeletében szerepel is két Judit-témájú festmény.

Azt egyébként egyetlen szakértő sem vitatja, hogy jelentős műről van szó, akár Caravaggio, akár más festette. Fontos tudni, hogy Caravaggio „problémás festő” az eredetiségkutatás szempontjából, ugyanis képeit nem szignálta, és sok másolat készült róluk. Határozott, a caravaggiói eredet mellett kiálló véleménye ellenére Turquin elismerte, hogy a képről mindig is több lesz a vita, mint a szakértői vélemény. Az egyik legjelentősebb Caravaggio-szakértő, Nicola Spinosa volt nápolyi múzeumigazgató szerint a bibliai Juditot ábrázoló festmény „csaknem bizonyosan a lombard mester keze munkája, még ha erre soha nem is lesz cáfolhatatlan bizonyíték”.

120 millió euróért kerül piacra egy Caravaggiónak tulajdonított festmény

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra