Múlt-kor.hu

12 ezer leletet már megtaláltak a 17. századi kínai parasztvezér elsüllyedt kincséből

12 ezer leletet már megtaláltak a 17. századi kínai parasztvezér elsüllyedt kincséből

2018. április 24. 10:44 MTI

Több mint 12 ezer leletet hoztak felszínre helyi régészek a délnyugat-kínai Csengtu városától délre található víz alatti „kincslelőhelyen” végzett legutóbbi munkálatok során - közölték a helyi hatóságok.

Szecsuan tartomány kulturális örökségekkel és régészeti kutatásokkal foglalkozó intézete szerint a felszínre hozott leletek között lőfegyverek, vasból készült fegyverek, úgy mint kardok, kések, lándzsák, valamint ezüst öntvények, arany és ezüst pénzérmék, háztartási tárgyak és ékszerek sorakoznak.

Az egyik legértékesebb lelet egy hiányos aranypecsét, amelyről úgy vélik a kutatók, hogy a Ming-dinasztia (1368-1644) egyik hűbérállamának uralkodójáé lehetett. A bélyegzőbe a „su” kínai karaktert vésték, amely a mai Szecsuan egyik korabeli neve volt. Az ásatási munkálatok január végén kezdődtek csaknem tízezer négyzetméternyi területre kiterjedően. A régészek szerint a „kincslelőhely” akár egymillió négyzetméternél is nagyobb lehet.

A kutatók tavaly több mint 30 ezer leletet hoztak felszínre a folyómederből. A régészek azt tervezik, hogy helyreállítják a leleteket, kiállításokat szerveznek belőlük és a helyi hatóságokkal együttműködve építenek számukra múzeumot és egy örökségvédelmi parkot.

Úgy tartják, hogy 1646-ban a Ming-dinasztia csapatai ezen a területen mértek csapást egy parasztfelkelés vezetőjére, Csang Hszian-csungra, aki délre akarta menekíteni a kincseit. A csata során nagyjából ezer hajó süllyedt el, mindegyikük pénzzel és értéktárgyakkal megpakolva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

12 ezer leletet már megtaláltak a 17. századi kínai parasztvezér elsüllyedt kincséből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra