Múlt-kor.hu

101 évesen elhunyt a „Spitfire Girl”, Mary Ellis

101 évesen elhunyt a „Spitfire Girl”, Mary Ellis

2018. július 26. 17:41 MTI

Meghalt az utolsó második világháborús brit női pilóta. Mary Ellis, aki főként Spitfire vadászrepülő és Wellington bombázó repülőgépeket vitt a frontvonalra, 101 éves korában halt meg.

Mary Ellis a háború elején lett a légi szállítási kisegítő szolgálat, az Air Transport Auxiliary tagja.
A BBC közszolgálati műsorszóróban elhangzott felhívásra jelentkezett, amelyben női pilótákat toboroztak. A repülés igen népszerű volt a két világháború között a szigetországban, számos civil és kereskedelmi pilóta akadt. Mary Ellis kiskorától rajongott a sebességért, és mint A Spitfire Girl című életrajzi kötetében fogalmazott, amióta az eszét tudta, repülni akart.

Végül hetvenhatféle típusú gépen repült a világháború idején, az általa leszállított gépekből hozzávetőleg négyszáz Spitfire volt. A századik születésnapja alkalmából tartott meglepetéspartin azt mondta, mindig is ez a vadászrepülő volt a legkedvesebb gépe. „Odáig vagyok érte, ez mindenki kedvence. A szabadság jelképe szerintem” – mondta. Az ünnepségen is repült, a Spitfire egy kétüléses változatában vitték fel.

Egy korábbi interjúban felelevenítette, hogy a frontvonalra érkezve előfordult, hogy a férfiak nem hitték el, hogy ő volt a pilóta és csak a gépet átkutatva fogadták el a tényt, hogy valóban ő volt a kormánynál.

Mary Ellis, lánykori nevén Wilkins a háború után, 1950-ben Wight szigetére költözött, a Sandown repülőtér igazgatója lett.1961-ben férjhez ment egy pilótához. A szigeten, a repülőtér kifutópályája közelében lévő otthonában halt meg kedden.

Az Air Transport Auxiliary „fantasztikus” személyiségként méltatta őt. Az idén százéves brit királyi légierő Red Arrows nevű híres műrepülő századának leghosszabb ideig szolgáló tagja, Mike Ling pedig a légi szállítási kisegítő szolgálat legendájának nevezte őt a Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében. „Remélem, isznak egy jól megérdemelt sherryt Joy Lofthouse-zal odafönt” – írta az Air Transport Auxiliary egy másik, 94 éves korában tavaly elhunyt híres tagjára utalva.

A légi szállítási kisegítő szolgálatban összesen 166 nő repült, hamar rájuk ragadt az Atagirls elnevezés. Az Air Transport Auxiliary pilótái közül 174-en haltak meg a világháborúban a gépeket szállítva, köztük 15 nő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

101 évesen elhunyt a „Spitfire Girl”, Mary Ellis

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra