Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
10 tény Viktória királynőről

10 tény Viktória királynőről

2024. február 12. 09:50 Múlt-kor

Viktória akár II. Erzsébet néven is trónra léphetett volna, ám féltékeny nagybátyja, az 1820-tól IV. György néven uralkodó régens megakadályozta, hogy a köztiszteletnek örvendő angol királynőről nevezzék el a kislányt.

<

1. A hatalma csúcsán álló Brit Birodalmat 1837-től 1901-ig vezető, alattvalói körében nagy népszerűségnek örvendő Viktória királynő sokáig az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója volt – az elsőséget a 2022-ben elhunyt királynő, II. Erzsébet vette át. 

2. Viktória akár II. Erzsébet néven is trónra léphetett volna, ám féltékeny nagybátyja, az 1820-tól IV. György néven uralkodó régens megakadályozta, hogy a köztiszteletnek örvendő angol királynőről nevezzék el a kislányt.

3. Édesanyja az ifjú Viktóriát folyamatos érzelmi terrorban tartotta, így miután a lány 18 évesen trónra lépett, anyjának minden esetben hivatalosan kellett meghallgatást kérnie tőle.

4. Királynőként Viktória kezét nem kérhették meg, ezért 1839. október 5-én ő tett házassági ajánlatot unokatestvérének, Albert szász-coburg-gothai hercegnek.

5. Bár a viktoriánus korszak a prüdériáról vált ismertté, a korszak névadója korántsem utasította el a szexualitást. A királynő nászéjszakája után „kielégítő és elképesztő” együttlétről számolt be.

6. Viktória az elsők között viselt az esküvőjén fehér menyasszonyi ruhát, így jelentősen hozzájárult a szokás világszerte történő elterjedéséhez.

7. Viktória 1876-tól az India császárnője címet is viselte, és bár szeretett volna ellátogatni a brit gyarmatra, orvosai eltiltották tőle, mivel már az angliai nyarakat is nehezen viselte.

8. Utódai a német, orosz, görög, spanyol, svéd, norvég, belga és a román uralkodóházban is képviseltették magukat, ezért Viktóriát élete vége felé „Európa nagyanyja” néven emlegették.

9. Megjelenése nem volt éppen uralkodói. Alig 150 centiméteres magassága mellett élete második felében – terhességei, a sör, a bor és a jó ételek szeretete miatt – tekintélyes hasat is növesztett.

10. Viktória ellen nyolc alkalommal kíséreltek meg merényletet, ám minden próbálkozás kudarcba fulladt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény Viktória királynőről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra