Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
10 tény Picassóról

10 tény Picassóról

2024. február 26. 09:50 Múlt-kor

A később vállaltan ateista Picasso pályája elején gyakran festett vallási témájú képeket, és első festményeit egy barcelonai apácazárda vásárolta meg.

<

1. A kubizmus atyjaként és a kollázs megteremtőjeként számon tartott Pablo Picasso a 20. századi avantgárd és az egyetemes művészettörténet egyik legnagyobb alakja.

2. Azt hitték, hogy Picasso halva született, akit bácsikája, Salvador doktor mentett meg, miután egy szivarra rágyújtva nagy füstfelhőt fújt az újszülött arcába.

3. Picasso első szava a ceruza volt.

4. A később vállaltan ateista Picasso pályája elején gyakran festett vallási témájú képeket, és első festményeit egy barcelonai apácazárda vásárolta meg.

5. Bár 1911-ben a Mona Lisa Louvre-ból való eltulajdonításával Picassót és barátját, Guilleaume Apollinaire költőt gyanúsították, a két – a kihallgatás során többször is sírva fakadó – férfit végül elengedték.

6. Picasso nem csak festőként tevékenykedett. A több száz általa költött vers mellett írt két drámát, valamint szobrokat, kerámiákat és egyéb műtárgyakat is alkotott. Egyes becslések szerint életében összesen mintegy 50 ezer műalkotást hozott létre.

7. Előfordult, hogy a festő a versei szövegét – a zavaró tényezők elől elzárkózva – a mellékhelyiségben írta le egy vécépapírra.

8. A világon egyetlen festő műveit nem lopták el annyiszor, mint Picasso képeit.

9. Az 1900-as évek elejétől Párizsban élő Picassónak – spanyol lévén – a 20. század egyetlen nagy fegyveres konfliktusában sem kellett harcolnia.

10. Picasso Sztálin halála után készített egy festményt a diktátorról, akit az eredeti tervek alapján meztelenül ábrázolt volna. Bár ez nem valósult meg, ábrázolásmódja miatt a kép így is felháborodást keltett a kommunisták között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény Picassóról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra