Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény Helmut Kohlról

2017. június 19. 15:16

A néhány napja elhunyt Helmuth Kohl dörzsölt politikusként nagy lendülettel és ügyes alkuk révén építette karrierjét. Másfél évtizedes kormányzására leginkább a franciákkal való megbékélés és Németország újraegyesítése kapcsán emlékezhet az utókor.

<

1. 1945. április 20-án, éppen Adolf Hitler születésnapján léptették be a Hitlerjugendbe (ez minden korabeli német gyermek számára kötelező volt), majd katonai szolgálatra is behívták, de a háború véget ért, mielőtt tényleges harci eseményekben vehetett volna részt. Kohl később ezt a szerencséjét a „kései születés adta kegyelemnek” nevezte.

2. Feleségét, Hannelore Rennert 1948-ban egy táncórán ismerte meg, és bár már 1953-ban feleségül kérte, az esküvőre csak hét évvel később, 1960-ban került sor, mivel Kohl először anyagi stabilitást akart teremteni későbbi családjuk számára.

3. A háború után szinte azonnal, mindössze 16 évesen csatlakozott a CDU-hoz, amelynek jelöltjeként 1959-ben megválasztották Rajna-vidék-Pfalz szövetségi állam parlamentjébe, amikor is a tartományi törvényhozás legfiatalabb tagjává vált.

4. 1967-ben egyességet kötött Rajna-vidék-Pfalz akkor már lassan húsz éve hivatalban lévő idős államfőjével, Peter Altmannal. Kohl támogatta Altmann újabb indulását a választásokon, cserébe Altmann két évvel később lemondott pozíciójáról, így 1969-ben az akkor 39 éves Kohl léphetett a miniszterelnöki pozícióba – aki ezzel mindmáig a legfiatalabb személy, aki ilyen magas hivatalt tölthetett be Németországban.

5. 1976-ban vezette először a CDU-CSU pártszövetséget a német választásokon, és bár jelentősen túlszárnyalva a párt négy évvel korábbi teljesítményét, a szavazatok 48,6%-t megszerezve a legnagyobb frakciót alakíthatta meg a Bundestagban, végül 6 mandátummal elmaradt az abszolút parlamenti többség megszerzésétől, ami azt jelentette, hogy Helmut Schmidt koalíciós kormánya folytathatja a munkát.

6. Hasonlóan a Rajna-vidék-Pfalz-i miniszterelnökségéhez, a kancellári pozíciót is egy ciklusközi politikai alku eredményeképp szerezte meg, amikor 1982-ben egy gazdaságpolitikai ellentét miatt felbomlott a Schmidt-kormány mögött álló SPD-FDP koalíció és a Kohl vezette kereszténydemokrata pártszövetség sikeresen állította a maga oldalára a liberális FDP-t. A Bundestag végül a német történelem mindmáig egyetlen sikeres konstruktív bizalmatlansági indítványa keretében leváltotta Schmidtet a kormányfői posztról és Kohlt állította helyébe.

7. 1984-ben Francois Mitterand francia elnökkel közösen kereste fel az első világháborús verduni csaták helyszínét. A kettejükről készült fénykép a francia-német megbékélés szimbólumává vált.

8. Amikor 1989-ben összeomlott Kelet-Németországban a szocialista állampárt rendszere, Kohl egy pillanatig sem habozott a német újraegyesítési folyamat elindításával kapcsolatban. A koalíciós partner FDP-vel való egyeztetés nélkül adta ki a tíz pontból álló programját az újraegyesítésről és a nyugati szövetségesek felhatalmazása nélkül utazott Moszkvába, ahol garanciát szerzett Gorbacsovtól arra, hogy a Szovjetunió nem fog útjába állni az egységes Németország megszületésének.

9. Helmut Kohl 16 éven keresztül töltötte be a kancellári tisztséget Németországban, amivel a második helyen áll a leghosszabb ideig hivatalban lévő kancellárok listáján – egyedül a német egység egy korábbi megteremtője, Otto von Bismarck előzi meg a maga 19 évével.

10. Helmuth Kohl egyike annak a három személynek, akiket az Európai Tanács az Európa tiszteletbeli polgára címmel tüntetett ki. A másik kettő Jean Monnet, az Európai Szén- és Acélközösség Főhatóságának első elnöke és Jacques Delors, az Európai Bizottság volt elnöke.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény Helmut Kohlról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra