Múlt-kor.hu

10 tény Fidel Castróról

2018. november 7. 08:28 Múlt-kor

1. Kuba közelmúltban elhunyt karizmatikus vezetője, Fidel Castro, aki 51 évig, 1959-től 2011-ig igazgatta a karib-tengeri szocialista országot, a leghosszabb ideig, nem királyi minőségben hatalmon lévő államférfi volt.

2. Fidel Castro ikonikus szakálla a Sierra Maestra-hegység zöld rengetegeiben született meg, ahol Castro 1956-tól 1958-ig gerillaharcosként töltötte mindennapjait. Később a szakállviselésről megjegyezte, hogy a sűrű arcszőrzet fenntartása rendkívül gazdaságos, hiszen egy szakállas férfi évente 5500 percet tud spórolni a borotválkozáson.

3. Castro 15 éves korában szokott rá a szivarra. A füstölgő csodák utáni rajongása egészen 1985-ig tartott, amikor egy országos egészségkampánynak köszönhetően felhagyott a szivarozással.

4. Egy nappal az 1958-as Kubai Nagydíj versenynapja előtt, Castro emberei egy havannai hotelból elrabolták az ötvenes évek Forma-1-es csillagát, a négyszeres világbajnok Juan Manuel Fangiót. Castro így próbálta meg felhívni a világ figyelmét a kubai forradalom ügyének fontosságára.

5. Az országát vasmarokkal irányító Castróról tilos volt utcákat és tereket elnevezni Kubában. A vezér – eléggé álszent módon – így próbálta elejét venni az alakja köré fonódó személyi kultusznak.

6. A szocialista Kuba első embere szálka volt az USA vezetőinek szemében. A kubai állambiztonsági szervek szerint a CIA 634 alkalommal próbálta eltenni láb alól Castrót.

7. A CIA azzal is próbálkozott, hogy Jézus második eljövetelével buktassa meg Fidelt. Mindszentekkor a Havanna közelében cirkáló amerikai tengeralattjárókról lőttek volna fel az égboltra speciális fényhatást eredményező tűzijátékot, miközben a szárazföldön ügynökök hirdették volna a Megváltó eljövetelét, lázadásra buzdítva a szunnyadó katolikus lelkeket.

8. Egy 1960-ban előadott, 4 óra 29 perces eszmefuttatásával Castro tartja az ENSZ-ben tartott leghosszabb beszéd rekordját.

9. Castro falta a könyveket és imádta az irodalmat. Szoros barátságban állt a Nobel-díjas kolumbiai íróval Gabriel García Marquezzel, aki gyakorta megkérte a kubai vezetőt, hogy kipublikálás előtt tartalmi, stilisztikai szempontból fussa át műveit.

10. Hatalmának alkonyán Castro lecserélte egyik meghatározó védjegyét a zöld katonai uniformist. Az öregedő népvezér könnyedebb stílusra, melegítő felsőkre váltott; az Adidas volt a kedvence.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény Fidel Castróról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra