Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény az úszás történetéről

2019. szeptember 19. 08:21 Múlt-kor

<

1. Bár emberszabású őseink gyakran vizek mentén éltek, és a tudósok már megalkották a vízimajom-elméletet is, elődeink alapjában véve a gyaloglásra és nem a sokkal több energiát igénylő úszásra, teremtettek.

2. A gróf Almásy László által 1933-ban felfedezett, Délnyugat-Egyiptomban található „Úszók Barlangjában” lévő 10 ezer éves sziklafestmények a legkorábbi ismert úszásábrázolások.

3. A középkori Európában az emberek legnagyobb része nem tudott úszni, így a vízbefulladásos balesetek az egyik leggyakoribb halálozási okok között szerepeltek.

4. Az úszás még a koraújkor hajnalán is veszélyes tevékenységként volt elkönyvelve, így az 1530-as években a német és angol iskolák, egyetemek diákjainak megtiltották, hogy gyakorolják azt. A szabály megszegőit egyes intézményekben szigorúan megbüntették: a vízbe ereszkedők vesszőzést kaptak. Egyes helyeken a vízbefúltakat is megvesszőzték.

5. Az ellenséges légkörben azért akadt némi reménysugár. Egy német nyelvészprofesszor, Nicolaus Wynmannus megelégelte a gyakori vízbefúlásokat, és Európában elsőként 1538-ban egy könyvet jelentetett meg az úszásról.

6. A 18. század végén forradalmi változások zajlottak Európában. Az úszásra már úgy tekintettek, mint a test edzésének egyik formájára, így a hadseregekben és az iskolákban is elkezdték az oktatását. A franciák léptek először: 1787-ben a tengerészkiképzés részévé tették az úszásoktatást.

7. Nagy-Britanniában a 19. század első felében a mellúszás volt az egyetlen elfogadott úszásnem. Ezt is úgymond „klasszikus módon” gyakorolták: a derék britek nem merítették fejüket a víz alá.

8. A brit közvéleményt gyakorlatilag sokkolta egy 1844-ben Londonban tartott úszóverseny, amelyen amerikai őslakosok is részt vettek. Az egyik indián gyorsúszásban úszva gyakorlatilag leiskolázta a mellúszásban versenyző hazaiakat. A brit sajtó, a szokatlan úszásnemet barbár mozgásformának bélyegezve, nem ünnepelte a győzteseket.

9. Az úszás már az 1896-ban Athénban rendezett első olimpiai játékok programjai között is szerepelt.  Az úszók négy versenyszámban versenyeztek (ekkor még csak férfiak). Az úszás első olimpiai aranyérmét a százméteres gyorsúszásban diadalmaskodó Hajós Alfréd szerezte.

10. A La Manche csatornát elsőként az angol Matthew Webb úszta át 1875-ben. Webb kevesebb mint 22 óra alatt teljesítette mellúszásban a Dover és Calais közötti 34,2 kilométeres távot.
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény az úszás történetéről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra