Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény az elektromosság történetéről

2019. augusztus 26. 11:42 Múlt-kor

A 20. század elején a földön kitermelt olaj, kőszén és gáz mindössze két százalékát fordították elektromos áram termelésére. A század végére ez az érték elérte a 30 százalékot.

<

1. Az emberiség legelső tapasztalata az elektromossággal villámcsapás, illetve az elektromos ráják és elektromos angolnák csapása formájában ölthetett testet. Az ókorban úgy vélték, hogy érdemes megérinteni ezeket a vízi szörnyeket, mert elektromos sokkoló hatásuk gyógyítja a migrént és a köszvényt is.

2. Milétoszi Thalész görög természettudós Kr. e. 6. század elején rájött arra, hogy dörzsölés hatására a borostyánkő mágneseződik. Thalész a jelenséget a mágneses hatással hozta kapcsolatba, de valójában felfedezte a kapcsolatot mágnesesség és az elektromosság között.

3. Az „elektromos” (electric) és az „elektromosság” (electricity) szavak legelőször Thomas Browne „Pseudodoxia Epidemica” című munkájában bukkantak fel, amely 1646-ban jelent meg nyomtatásban Angliában.

4. Benjamin Franklinnak az 1752-es híres papírsárkányos kísérletével sikerült bebizonyítania azt, hogy a villám tulajdonképpen egy természetes elektromos kisülés. Franklin a sárkánya elejére egy hegyes drótot erősített, majd egy viharos napon feleresztette azt. A sárkány eregetésére használt zsinór nedves volt, végére pedig egy fémkulcs volt kötve. Amint kezét a kulcshoz közelítette, Franklinnak sikerült szikrákat előcsalogatni a légköri elektromossággal megtelt zsinórból.

5. A világ első elektromos erőművének megépítése Thomas Alva Edison nevéhez fűződik. Az erőmű, amely 1882-ben kezdte meg a működését Manhattanben, New Yorkban, kezdetben 82 fogyasztó 400 lámpáját tudta ellátni energiával.

6. Az 1889-től 1893-ig hivatalban lévő Benjamin Harrison amerikai elnök sok honfitársához hasonlóan félt az elektromosságtól. Harrison rettegett attól, hogy áramütést kap, így soha nem nyúlt a Fehér Házban található villanykapcsolókhoz, amelyek kezelése így a személyzetre maradt.

7. Az első atomerőmű, amelyet energiatermelésre használtak, Oak Ridge-ben, Tennessee államban lépett működésbe 1948-ban. Az X-10-es grafitmoderálású reaktorral elsőként egy izzót működtettek.

8. Az első villamosenergia-termelésű atomreaktor, amelyet egy meglévő villamosenergia-rendszerbe kapcsoltak, a szovjetunióbeli Obnyinszkban lépett működésbe 1954-ben.

9. Franklin D. Roosevelt amerikai elnök szívén viselte az amerikai vidék modernizálását. Az 1930-as évek elején a farmokon élő emberek 10 százaléka rendelkezett elektromos árammal. Ez az érték 1939-re már elérte a 25 százalékot.

10. A 20. század elején a földön kitermelt olaj, kőszén és gáz mindössze két százalékát fordították elektromos áram termelésére. A század végére ez az érték elérte a 30 százalékot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény az elektromosság történetéről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra