Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a Vöröskeresztről

2019. november 6. 08:33 Múlt-kor

<

1. A Vöröskereszt születését egy svájci üzletember, bizonyos Jean-Henri Durant háborús sokkélménye indukálta. Durant ugyanis elborzadt az észak-itáliai Solferino mellett 1859-ben vívott csata utáni horrorisztikus látványtól: a csatatéren sorsára hagyott ezernyi szenvedő vagy éppen haldokló sebesülttől.

2. Durant eredetileg üzleti útra indult, hogy III. Napóleon francia császárral tárgyaljon, de végül igencsak átírta programját. Napokat töltött Solferino városában, ahol a helyi asszonyokból önkénteseket szervezett, hogy ellássák a sebesülteket.

3. Solferino után Durant egy olyan nemzeti önkéntes segélyszervezet felállítását tűzte ki célul, amely képes ellátni a harci cselekményekben megsebesült katonákat. 1863-ban Genfben létrejött a Sebesülteket Segélyező Nemzetközi Bizottság.

4. A bizottság egyik alapító tagja Louis Appia svájci sebész azt javasolta, hogy az önkénteseknek fehér szalagot kellene hordaniuk a csatamezőkön, hogy könnyen elkülöníthetőek legyenek a harcoló felektől. A karszalagra végül egy vörös egyenlő szárú (görög) keresztet varrtak, amely már 1863-ban a Vöröskereszt egyik hivatalos jelképévé vált.

5. A Vöröskereszt első bevetésére 1864-ben került sor a porosz-osztrák-dán háborúban a Düppeler sáncoknál vívott csatában. A segélyszervezet ekkor még csak két személyt tudott küldeni a bajba jutottak megsegítésére.

6. Az első Nobel-békedíjat a Vöröskereszt egyik alapító tagja, Jean-Henri Durant vehette át 1901-ben.

7. A később világhírnévre szert tevő író, Ernest Hemingway vöröskeresztesként kezdte pályafutását. Hemingway az olasz hadszíntéren az Amerikai Vöröskereszt önkéntes sofőrjeként tevékenykedett. 1918 júliusában éppen csokit osztott szét a fronton harcoló olasz katonák között, amikor egy becsapódó tüzérségi löveg következtében súlyosan megsebesült.

8. Az első világháború rámutatott arra, hogy nemzeti vöröskeresztes társaságoknak szükségük van egy szorosabb együttműködésre a nagyobb vagy világméretű fegyveres konfliktusok esetében. A Vöröskereszt 1919-ben vált nemzetközi szervezetté, amikor Párizsban megalakult a Vöröskereszt – Vörösfélhold Társaságok Ligája.

9. A vörös félholdat először az 1877-78-ban zajló orosz-török háborúban használták a Vöröskereszt önkéntesei. A logót az Ottomán Birodalom zászlaján lévő fehér félholdról mintázták.

10. A második világháború folyamán a Vöröskereszt egyik fő feladata a hadifogolytáborok ellenőrzése volt. Az SS a csehországi Theresienstadtban (ma Terezín) felépített egy minta gettót, így próbálván félrevezetni a segélyszervezetet a holokauszt valódi lényegével kapcsolatban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a Vöröskeresztről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra