Múlt-kor.hu

10 tény a sajt múltjáról

10 tény a sajt múltjáról

2019. június 12. 09:13 Múlt-kor

A rómaiak a sajtok nagy hódolói voltak, a sajtkészítést pedig egyenesen művészetnek tekintették. Magas fehérjetartalma miatt a római legionáriusok is naponta fogyasztottak sajtot.

1. A sajtkészítés, amely a tejtermelő állatok, főleg juhok háziasításával kezdődött, úgy 8-10 ezer éves múltra tekint vissza. A sajtkészítés bölcsője nem ismert, a címért Európa, a Közel-Kelet, Közép-Ázsia, és a Szahara is versenyben van.

2. A sajt felfedezése valószínűsíthetőleg a véletlennek volt köszönhető. Az emberek ugyanis rendszerint levágott kérődző állatok (pl. szarvasmarha) gyomrát használták tejtartóként, a tej viszont a gyomorban található alvasztóenzimnek (rennin) köszönhetően savóra és aludttejre bomlott.

3. Az ókori egyiptomiak bizonyosan készítettek sajtokat. A sajtkészítés menetét egy Kr. e. 2000 körüli sírban található falfestményen is megörökítették.

4. A rómaiak a sajtok nagy hódolói voltak, a sajtkészítést pedig egyenesen művészetnek tekintették. Magas fehérjetartalma miatt a római legionáriusok is naponta fogyasztottak sajtot.

5. A sajtok tömegtermelése is a sajtbolond rómaiakhoz fűzhető, amit a birodalmon belüli élénk sajtkereskedelem gerjesztett. A Kr. u. 284-től 305-ig uralkodó római Diocletianus császár számtalan sajtfajta árát maximalizálta.

6. A Római Birodalom bukása után a monostorok lettek a sajtkészítés központjai a középkori Európában. A sajt egyébként kiválóan illeszkedett a szerzetesek étrendjéhez, különösen akkor, amikor azok húsmentes böjtölést folytattak.

7. A sajtkészítés komoly veszélybe került a 16. századi Angliában. VIII. Henrik, hogy lerázza a pápai irányítást, szakított a katolikus egyházfővel, és hogy extra bevételhez jusson felszámolta a monostorokat, elkobozva azok vagyonát. Az angolok szerencséjére az elűzött barátok a helyi gazdák alkalmazásában kamatoztathatták tudásukat.

8. Amerika bennszülött lakosai nem ismerték a sajtot. A sajtkészítést az európai gyarmatosítók honosították meg az Újvilágban. A Mayflower utasai sajtot is vittek magukkal az ígéret földjére.

9. Az angolok igazi gyarmattartó gőgről tettek tanúbizonyságot, amikor rendkívül lekicsinylő módon csak „jenki sajtnak” (Yankee cheese) nevezték az Észak-Amerikai kontinensen készített Cheddar sajtot. A lenézett kolóniákon ugyanis a körülmények ideálisak voltak a Cheddar készítéséhez, így a „jenkik” már a 18. században Chedarral árasztották el az anyaországi piacokat.

10. Az Egyesült Államok első sajtgyárát 1851-ben Jesse Williams alapította New York államban. Az Újvilágban gazdálkodóvá érett, Rómából származó Williams a környező gazdaságok változó minőségű sajtjait kóstolva elhatározta, hogy itt az ideje összekötni a mennyiséget az állandó magas minőséggel és a szabványos mérettel. 

10 tény a sajt múltjáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra