Múlt-kor.hu

10 tény a reneszánsz pápákról

2014. december 8. 10:05

1. A nyugati egyházszakadás végét jelentő konstanzi zsinattól, és V. Márton pápa Rómába való visszatérésétől (1420) a reformáció megjelenéséig tartó időszakot a reneszánsz pápák korszakának nevezik.

2. A késő reneszánsz pápákat a művészetpártolás mellett a nepotizmus, a megkérdőjelezhető vezetési módszerek és a világias életmód is jellemezte, ami nagyban hozzájárult a reformáció mozgalmának megjelenéséhez.

3. Egyetlen ún. reneszánsz pápát sem avattak boldoggá vagy szentté.

4. A manapság több mint egymillió könyvet őrző Vatikáni Könyvtárat V. Miklós (1447-1455) alapította meg 350 héber, görög és latin nyelvű kódexszel.

5. A Jeanne d’Arc koncepciós perében hozott halálos ítéletet az első Borgia-pápa, a két, 20 évnél fiatalabb unokaöccsét bíborosi rangra emelő III. Kallixtuszt (1455-58) semmisítette meg.

6. II. Piuszt (1458-64) még pápasága előtt írt erotikus műve, a Két szerelmes históriája a kor bestsellere volt. A pápát III. Frigyes német-római császár még „poeta laureatus” címmel ki is tüntette.

7. A második Borgia-pápát, a bíborosok lefizetése révén megválasztott VI. Sándort (1492-1503) sokan a „pápaság legsötétebb alakjaként” tartják számon.

8. A pápai udvart rokonaival elárasztó, gátlástalan politikát folytató, kicsapongó VI. Sándornak ágyasaitól összesen hét gyermeke született.

9. II. Gyula pápasága (1503-1513) idején készült el a nagybátyjáról elnevezett Sixtus-kápolna mennyezeti freskója, és ekkor kezdték meg az új Szent Péter-bazilika megépítését is, amelynek költségeit főként a búcsúcédulák bevételéből fedezték.

10. X. Leó Róma felvirágoztatása érdekében szinte mindent pénzzé tett, ami a Vatikánban mozdítható volt: a bútorok és ékszerek mellett még az apostoli szobrokat is áruba bocsátotta. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a reneszánsz pápákról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra