Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a Niagara fenegyerekeiről, akik megpróbáltak lejutni a vízesésen

2018. április 18. 12:24 Múlt-kor

Az első hírnévre szert tett fenegyerek Sam Patch volt, aki 38 méterről vetette magát a habokba a Niagara-vízesésénél 1829-ben. Patch túlélte a hajmeresztő attrakciót.

1. A két fő részből álló, a kanadai-amerikai határ mentén húzódó Niagara-vízesés emberemlékezet óta csábítja a kihívásra és jelentős adrenalinlöketre vágyó lelkeket. A Niagara fenegyerekei több mint száz éve, különféle módon próbálnak lejutni a vízesésen. Az életveszélyes mutatvány túlélési rátája 75% körül mozog.

2. Az első hírnévre szert tett fenegyerek Sam Patch volt, aki 38 méterről vetette magát a habokba a Niagara-vízesésénél 1829-ben. Patch túlélte a hajmeresztő attrakciót.

3. Az első személy, aki nem ugrott, hanem lement a vízesésen, Annie Edison Taylor volt. A vakmerő nő macskájával egy hordóba bújva vállalkozott a mutatványra 1901-ben. Taylor homlokán egy karcolással élve szállt ki a hordóból, amit legnagyobb fájdalmára, menedzsere később ellopott tőle.

4. 1911-ben Bobby Leach vállalkozott az útra, de ő egy masszív acélhordóban szánkázott le a vízesésen. A produkció sikerült, bár a derék Bobby hat hónapig lábadozott, mert a térde és az álkapcsa is eltörött. A sors iróniája, hogy a Niagara hőse később elcsúszott egy narancshéjon, amelynek köszönhetően eltörte a lábát, amely olyannyira elfertőződött, hogy amputálni kellett. Szerencsétlen Leach pedig belehalt a műtét utáni komplikációba.

5. 1920-ban Charles Stephens egy igen egyedi megoldást választott: egy megerősített tölgyfahordóban egy üllőhöz kötve próbálta túlélni a zuhanást. Tragikus módon a hordó széttört Stephens pedig kizuhant, csak a bal karját találták meg a megrongálódott hordóban.

6. 1928-ban Jean Lussier újított, és a hordókat elhagyva egy óriási acélvázzal megerősített gumilabdában élte túl a horrorisztikus utat a vízesésen.

7. A kanadai kaszkadőr, Karel Soucek a saját maga által tervezett kapszulában 1984-ben még túlélte a zuhanást. A rákövetkező esztendőben, a Houston Astrodome-ban Texasban egy mesterséges vízesésen ismételte meg a mutatványt. A hordót, amiben Soucek tartózkodott, 55 méter magasból engedték a mélybe, amely tragikus módon nem az alant elterülő merülő aknába, hanem annak a szélére érkezett. Soucek kapszulája darabokra tört, a kaszkadőr belehalt sérüléseibe.

8. A 28 éves Jessie W. Sharp egy szál kajakban próbált a vízesést legyőző fenegyerekek klubjába bekerülni. Az erőmű egyik alkalmazottja kiszúrta Sharpot, amint az kajakjával a vízesés felé evez, és a víztömeg folyási irányát megpróbálta úgy megváltoztatni, hogy Jesse a vízesés helyett a part felé sodródjon. A művelet nem sikerült, Sharp eltűnt a habokban.

9. Robert Overacker egy jet-skivel és egy a hátára erősített ejtőernyővel próbálta legyőzni a vízesést 1995-ben. Az ejtőernyő nem nyílt ki, Overacker odaveszett.

10. Kirk Jones, kamikaze-pilótákat megszégyenítő módon, a gyökerekhez visszatérve, mindenféle védőfelszerelést nélkülözve ugrott a vízesésbe 2003-ban. Az akciófilmekbe illő performansz sikerült, Jones kisebb sérülésekkel partot ért, 4408 dollárra büntették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a Niagara fenegyerekeiről, akik megpróbáltak lejutni a vízesésen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra