Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a mesterlövészekről

2020. május 20. 08:11 Múlt-kor

<

1. Az amerikai sniper (mesterlövész) szót a snipe (sárszalonka) nevéből képezték. A madarat kiszámíthatatlan röpte miatt nagyon nehéz volt eltalálni, ezért, akinek mégis sikerült, sniperként, vagyis szalonkázóként tekintett magára. A szó 1773-ban, egy vadászati naplóban bukkant fel először.

2. A mesterlövész szakma kezdetei az amerikai függetlenségi háború és a napóleoni háborúk korára vezethetők vissza, amikor a brit hadsereg egy különleges, csak lövészekből álló ezredet hozott létre.

3. Az európai körútjukon Buffalo Bill társulatával tartó mesterlövész, Anne Oakley II. Vilmos német császár szájából saját kérésére lőtte ki a cigarettát.

4. Az I. világháború alatt a kanadai seregben több indián származású mesterlövész is szolgált. A 378 német katonával végző Francis Pegahmagabow-t az I. világháború legeredményesebb mesterlövészeként tartják számon.

5. Simo Häyhä, a „Fehér Halál” néven emlegetett finn mesterlövész a téli háború során távcső nélkül 505 szovjet katonával végzett, ezzel ő a történelem legeredményesebb mesterlövésze. 1940 márciusában egy orosz katona fejbe lőtte, ám egy hét után felébredt a kómából, és – bár szétroncsolt állkapoccsal – 2002-ben, 96 éves korában halt meg.

6. A Szovjetunióban a II. világháború alatt mintegy 2000 női mesterlövész tevékenykedett. Közülük mintegy 500-an élték túl a háborút. Minden idők legeredményesebb női mesterlövésze, a szovjet Ljudmila Pavlicsenko 309 ellenséges katonát lőtt le a háború alatt.

7. A náci Németország legeredményesebb mesterlövésze a II. világháborúban az osztrák Matthäus Hetzenauer volt, akinek mind a 345 pontos lövésénél jelen volt legalább egy tiszt, vagy két közkatona.

8. Bár a II. világháborúban a Vörös Hadsereg mesterlövészei közül sokan több mint 400 német katonát lőttek ki, a kommunista párt a sztálingrádi csata alatt 242 német katonát, köztük 11 mesterlövészt lepuffantó Vaszilij Grigorjevics Zajcevben látta meg a legnagyobb propagandalehetőséget. A Zajcev visszaemlékezésében megemlített, a szovjet mesterlövész levadászása érdekében Sztálingrádba küldött Erwin König (az Ellenség a kapuknál című film egyik főszereplője) feltehetően kitalált személy, mivel Zajcev könyvén kívül egyetlen forrás sem említi meg.

9. A vietnámi háború amerikai mesterlövésze, Carlos Hathcock 1967-ben egy alkalommal 2286 méterről lőtt le egy vietkongot, ezzel egészen 2002-ig tartotta a távolsági rekordot. Hogy kiiktatása mennyire fontos volt a vietnámiak számára, jól mutatja az a tény, hogy az átlagos 8 dollár helyett 30 ezer dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére.

10. Az amerikai történelem legeredményesebb mesterlövészét, Chris Kyle-t 25 éves, iraki háborús élményei miatt poszttraumás stressz-szindrómában szenvedő társa, Eddie Ray Routh lőtte le 2013-ban egy lőtéren. Védője szerint a gyilkoson annyira elhatalmasodott a paranoia, hogy Kyle-t és barátját disznóembernek tekintette, munkatársairól pedig azt hitte, kannibálok, a bíróság azonban bűnösnek találta és életfogytiglanra ítélte a férfit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a mesterlövészekről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra