Múlt-kor.hu

10 tény a középkori hóhérokról

2019. április 24. 08:24 Múlt-kor

A Francia Királyságban az egyház felmentette a hóhérokat az emberölés bűne alól, így azoknak nem kellett gyónniuk a halálos ítéletek végrehajtása után.

1. A hóhér szakma a középkorban nem tartozott a legkeresettebb foglakozások közé. A bakókat a közösség általában kivetette magából, így azok szó szerint a társadalom peremén, azaz a települések szélén éltek.

2. A szakma népszerűtlensége miatt olykor előfordult, hogy halálraítélt bűnözőknek ajánlották fel a hóhéri állást. Ha az elítélt belement, akkor kegyelmet kapott.

3. A középkori Franciaországban a pékek mielőtt a kemencébe rakták volna, keresztet rajzoltak azokra a cipókra, amelyeket a hóhéroknak szántak, mégpedig azért, hogy össze ne keverjék őket a civileknek szánt kenyérrel. Sok középkori településen pedig rendeletek tiltották a helyieknek, hogy egy asztalnál egyenek a hóhérokkal.

4. A hollywoodi stílusú csuklya és maszk nem tartozott a középkori bakók ruhatárához. Ha az ítéletvégrehajtó valamiféle egyenruhához ragaszkodott, akkor köpenyt vagy kabátot vett fel, amelyeken a hóhér jele, a kard volt látható

5. Az óradíjat tekintve a hóhér kifejezetten magas bérezésben részesült a középkori Európában. A kivégzések viszont még a középkori mértékben mérve sem voltak gyakoriak, így a bakóknak mellékállásra is szükségük volt. Általában sintérként, sírásóként, hullaszállítóként vagy adószedőként (jellemzően prostituáltaktól és fertőző betegségben szenvedőktől szedtek adót) egészítették ki jövedelmüket.

6. A Francia Királyságban az egyház felmentette a hóhérokat az emberölés bűne alól, így azoknak nem kellett gyónniuk a halálos ítéletek végrehajtása után.

7. Nemcsak a hóhér, de annak családtagjai is elszigetelten éltek. Az egyszerű ember nem szívesen adta a leányát a hóhér fiához, így a bakófamíliák gyermekei gyakran házasodtak egymás közt.

8. Egyes német városokban a hóhér halálbüntetéssel volt sújtható abban az esetben, ha az elítélt fejét három csapásból sem volt képes leütni.

9. A hóhéroknak gyakran illuminált állapotban lévő „ügyfelekkel” kellett dolgozniuk. Az elítéltek ugyanis bort vagy sört kérhetett az utolsó vacsorájuk mellé, amely gyakran kiütötte őket.

10. Azon motivált hóhérok, akik hajlandóak voltak utazni és lakhelyükön kívül más településeken is levezényelni a kivégzéseket, tekintélyes vagyonra tehettek szert. A tapasztalt, nagy anatómiai tudással rendelkező bakók orvosi tanácsadóként is dolgozhattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a középkori hóhérokról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra