Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a koreai háborúról

2017. július 27. 12:49

1. Az Észak-és Dél-Korea közötti (hivatalos nevükön: Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és Koreai Köztársaság) 1950-53-as háború hivatalosan nem zárult le, mivel a felek hatvannégy évvel ezelőtt, 1953. július 27-én, Panmindzsonban csupán tűzszünetet kötöttek.

2. A háborúban becslések szerint összesen 2,5 millió volt a sebesültek és a halottak száma (a civileket és a katonákat is beleszámítva).

3. Bár Dél-Korea felszabadítására nemzetközi ENSZ-koalíció alakult, a csapatok mintegy 90 %-át az Egyesült Államok hadereje adta. Az északiak oldalán Mao Ce-tung több százezer kínai „önkéntest” küldött harcba.

4. Gyakran előfordult, hogy északi katonák magukat menekültnek álcázva segítségért fordultak az ENSZ-katonákhoz, majd tüzet nyitottak rájuk. Az észak-koreai csapatok a megszállt déli területeken értelmiségiek tömegeit végezték ki, és gyakori volt, hogy a hadifoglyokat is lemészárolták. 

5. A háború kezdetén kommunista szimpátiával vádolt dél-koreaiak tízezreit mészároltak le saját katonai és rendőri alakulataik. A No Gun Ri-i mészárlás során az amerikai katonák több száz dél-koreai menekültet öltek meg. Bár a hivatalos indoklás szerint a gerillaveszély miatt tüzeltek, az áldozatok többsége nő és gyerek volt.

6. Az Egyesült Államok összesen 67 milliárd dollárt költött a háború három éve alatt.

7. A déliek oldalán harcoló csapatokat 1951 áprilisáig irányító Douglas MacArthur tábornok Kína bombázását és atomfegyver bevetését is szorgalmazta.

8. A koreai háborúban vesztette életét Mao Ce-tung legidősebb fia, Mao Anying.

9. A koreai háborúban számos híresség harcolt, többek között Michael Caine és James Garner is.

10. Az Egyesült Államokban „ismeretlen háborúként”, valamint „elfelejtett háborúként” is hivatkoznak a konfliktusra, mivel jóval kisebb médiafigyelmet kapott, mint a II. világháború és a vietnami háború. A konfliktus a televíziózás ingerküszöbét is alig lépte át. A leghíresebb a M*A*S*H nevű sorozat, amely egy dél-koreai tábori kórházban játszódik; 1972 és 1983 között volt képernyőn, a legutolsó rész abszolút nézettségi rekordot hozott a tengerentúlon.

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a koreai háborúról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra