Múlt-kor.hu

10 tény a karácsonyfáról

10 tény a karácsonyfáról

2021. december 24. 18:39 Múlt-kor

A XIX. század végére a karácsonyfa-állítás Európa-szerte szokásba jött, és a több millió kivándorló révén az Egyesült Államokban is egyre népszerűbbé vált.

1. A téli napfordulón az otthonokban és a templomokban elhelyezett örökzöld növényekben a legtöbb nép már az ókorban is az élet halál fölött aratott győzelmének jelképét látta.

2. A legenda szerint Luther Márton állította fel az első, gyertyákkal díszített karácsonyfát 1536-ban, miután útban hazafelé megcsodálta a fenyőfák ágai között ragyogó fényes csillagokat.

3. 1895-ben egy Ralph E. Morris nevű férfi, a New England Telephone Company alkalmazottja volt az, aki előrukkolt a gyertyadíszeknél jóval biztonságosabb elektromos égősorral – a feltalálót a telefonközpontok kapcsolótábláinak villogó fényei ihlették meg.

4. Felső-Rajna evangélikusok lakta vidékén a XVI–XVII. század óta állítanak díszített karácsonyfákat, ami a XVIII. századra egész Németországban elterjedt.

5. A XIX. század végére a karácsonyfa-állítás Európa-szerte szokásba jött, és a több millió kivándorló révén az Egyesült Államokban is egyre népszerűbbé vált. 

6. Massachusettsben a XVII. század második felében a karácsonyi dekorációért még bírság járt.

7. Az USA-ban az első „nemzeti karácsonyfát” 1923-ban, Calvin Coolidge elnöksége idején állították fel a Fehér Ház előtt.

8. 1947 óta Oslo minden évben karácsonyfát ajándékoz Angliának. Ezzel fejezik ki a norvégok köszönetüket és hálájukat a briteknek a második világháború idején nyújtott segítségért.

9. Oroszországban a nagy októberi szocialista forradalom után betiltották a karácsonyfát. A tiltást csak 1935-ben oldották fel, a fa azonban az újévi ünnep része lett, a betlehemi csillagot pedig vörös csillagra cserélték.

10. Theodore Roosevelt környezetvédelmi okokból betiltotta a karácsonyfa-állítást a Fehér Házban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a karácsonyfáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tavasz: Megbízható elvtársak

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra