Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a házasság történetéről

2021. november 20. 19:40 Múlt-kor

A fehér esküvői ruhát Viktória angol királynő népszerűsítette, amikor 1840-ben talpig fehérben állt az oltár elé. A fehér menyasszonyi ruha azonban egészen a második világháború végéig az elit privilégiuma volt.

<

1. A házasság szentesítéséhez a kora középkori Európában kezdetben nem kellett pap. A fiatal párok kocsmákban, otthonukban, útkereszteződések mentén, barátaik lakhelyén vagy éppen az ágyban fogadtak örök hűséget egymásnak.

2. Amíg az Ótestamentumban számtalan példa van a poligámiára, az Újszövetségben már elítélendő dolog a többnejűség. A kettős házasság intézményét pedig hivatalosan a 4. század elején tiltották be a keresztény Rómában.

3. A katolikus egyház, a IV. lateráni zsinaton 1215-ben hozott rendelkezésével előírta a házasságok előzetes kihirdetését a templomokban.

4. A katolikus egyház az 1563-ban kiadott Tametsi-dekrétummal tovább szabályozta a házasságkötést, amelynek szentesítéséhez legalább az egyik fél lakóhelye szerinti plébánosára és két tanú jelenlétére is szükség volt.

5. Jegygyűrűt már az ősi egyiptomiak is használtak, akik a körre mint az örökkévalóság szimbólumára tekintettek. A dupla karikagyűrűs gyakorlat, amikor a vőlegény és a menyasszony ujjára is felkerül egy-egy gyűrű, a második világháború után az Amerikai Egyesült Államokból terjedt el a nyugati kultúrában.

6. A menyasszony esküvői csokra a középkorban és a kora újkorban virágok helyett inkább fűszer- és gyógynövényeket tartalmazott, mint például rozmaringot, kaprot, fokhagymát. Az intenzív illatú növényekkel a gonosz szellemeket próbálták elűzni.

7. A középkori Európában az egyház minden pubertás kort elérő gyermeknek engedélyezte a házasságot. Ez a lányoknál 12, míg a fiúknál a 14 éves életkort jelentette.

8. A kora újkori brit gyarmat, Massachusetts a polgári házasságok élharcosa volt, mivel a kolónián már 1639-ben megjelentek a házassági szerződések.

9. A 16 -17. századi Angliában az esküvők egyik kulináris csúcspontja  a menyasszony pitéje (bride’s pie) volt. A megjelenést és az ízeket tekintetbe véve azonban ez a pár száz évvel ezelőtti „süti” nagyon távol állt a modern kori esküvői tortáktól. A pite tulajdonképpen töltött tészta volt, amelynek töltelékét osztrigából, bárányheréből vagy kakastaréjből készítették.

10. A fehér esküvői ruhát Viktória angol királynő népszerűsítette, amikor 1840-ben talpig fehérben állt az oltár elé. A fehér menyasszonyi ruha azonban egészen a második világháború végéig az elit privilégiuma volt. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a házasság történetéről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra