Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a fürdőruhák múltjáról

2019. június 19. 08:35 Múlt-kor

A női fürdőruhák szegélyébe gyakran kicsi ólomsúlyokat varrtak, nehogy a ruhadarab a víz felszínére emelkedjen és feltárja a női test rejtett részeit.

<

1. Az ókori emberek nem ismerték a fürdőruhát, általában mezítelenül úsztak vagy fürdőztek. A férfiak évszázadokon át úszhattak mezítelen testtel a folyókban és a tavakban. Ez az engedmény nyugaton a 19. század közepén megszűnt, a vízi atlétákat rendeletekkel tiltották el a pucérkodástól.

2. Ugyan az ókori római mozaikokon feltűnnek hölgyek kétrészes, a mai bikinire emlékeztető szerelésekben, azonban nincs semmiféle bizonyítéka annak, hogy a lenge ruházat az antik időkben valóban fürdőruhaként funkcionált.

3. A középkori Európa fürdőházaiban tovább éltek az ókori idők szokásai. Az emberek ezekben az intézményekben vagy pőrén, vagy egy derekuk köré tekert, a nemi szerveket és a hátsót takaró ruhadarabban jelentek meg.

4. Az európaiak a források tanúsága szerint a 17. században már biztosan hordtak fürdőruhát. Az angol utazó, Celia Fiennes szerint az 1687-es év női fürdőkosztümje sárga színű, finom, de merev vászonból készült, amelyhez bő ujjakat varrtak, így az leginkább egy papi talárra hasonlított.

5. A hálóingszerű, bokáig érő női fürdőruha közkedvelt volt a 18. századi Nyugat-Európában. A bő szabású, teljes testet betakaró ruha pamutból vagy flanelből készült.

6. A korábbi évszázadokat és a fürdőruházatot tekintve a férfiak öltözködési szabályai sokkal lazábbak voltak. Az angliai Bath városának fürdőiben a férfiak alul egy hosszú boxeralsóra hasonlító nadrágot, felül pedig fürdőmellényt viseltek.

7. A női fürdőruhák a 19. század nagy részében továbbra is takarták a teljes női testet. A fürdőruhák zömmel flanelből készültek, amelyről ekkor azt tartották, hogy azért praktikus, mert melegen tartja a fürdőzőt.

8. A női fürdőruhák szegélyébe gyakran kicsi ólomsúlyokat varrtak, nehogy a ruhadarab a víz felszínére emelkedjen és feltárja a női test rejtett részeit.

9. 1907-ben Annette Kellermann, a szinkronúszás úttörője igazi forradalmi tettet vitt véghez, amikor egy egyrészes, testhez simuló, a láb formáját követő, a karok nagy és a mellkas egy kis részét szabadon hagyó úszódresszben jelent meg egy bostoni strandon.

10. A kétrészes női fürdőruha, a bikini 1946-ban debütált Párizsban. A lenge ruhadarab megálmodója, Louis Réard ruhatervező és autómérnök a Bikini-atollról nevezte el produktumát, ahol a bemutató előtt pár nappal kísérleti atomrobbanást végeztek. A névválasztás találó volt, a ruhadarab nagyot robbant, igazi szenzációvá vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a fürdőruhák múltjáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra