Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
10 tény a borotválkozás történetéről

10 tény a borotválkozás történetéről

2024. február 27. 17:50 Múlt-kor

Az első acélpengés, egyenes borotvakést 1680-ban dobták piacra az angliai Sheffield városában. Az egyenes borotva, amelyet gyakran „torokvágónak” is becéztek, egészen az 1950-es évekig nagy népszerűségnek örvendett.

<

1. A férfiak manapság több mint 3000 órát töltenek borotválkozással életük során. Az arcszőrzetet már a történelem előtti időkben is próbálták kordában tartani őseink, akik élesített kovakövekkel, kagylóhéjjakkal, vagy éppen cápafogakkal tüntették el arcukról a borostát, avagy a nagyra nőtt szakállat.

2. Az ókori görög történetíró Plutarkhosz szerint, amikor a 25 éves Nagy Sándor Kr. e. 331-ben Perzsia meghódítására készült, megparancsolta katonáinak, hogy a sorsdöntő (gaugamélai) csata előtt borotválkozzanak meg, nehogy perzsa ellenfeleik a szakálluknál fogva megragadják őket.

3. Az ókori egyiptomiak ki nem állhatták a buja test- és arcszőrzetet. A szőrös, borostás embereket tisztátalannak tekintették. Bár az egyiptomi férfiak gondosan ügyeltek arra, hogy lehetőleg borotvált arccal járjanak, a fáraók gyakran hordtak állszakállat, amely a hatalmat, illetve a napistennel való kapcsolatot szimbolizálta.

4. A középkori Európában a szakáll és a csupaszra borotvált arc tekintetében az uralkodók határozták meg a divattrendeket. Az alattvalók, elsősorban az arisztokraták és a nemesek, gyakran követték uruk arcszőrzetének változását.

5. Az első acélpengés, egyenes borotvakést 1680-ban dobták piacra az angliai Sheffield városában. Az egyenes borotva, amelyet gyakran „torokvágónak” is becéztek, egészen az 1950-es évekig nagy népszerűségnek örvendett.

6. A csupasz, borotvált arc az 18. század közepén jött divatba Európában. A borotvák iránti keresletet az is növelte, hogy sokan borbély segítsége nélkül akartak megszabadulni arcszőrzetüktől.

7. Az „eredeti, borotválkozás utáni púder” megalkotása egy Temple Bar-i fodrász, bizonyos Richard Barnard érdeme volt, aki 1752-ben jelent meg termékével Nagy-Britanniában. A korabeli angol borbélyszalonok egyben drogériaként is működtek, ahol a vendégek borotválkozás utáni arcszeszeket és szappanokat is vásárolhattak.

8. Az eldobható borotvapengék a 20. század elején jelentek meg. Az amerikai üzletember és feltaláló King Camp Gillette 1903-ban mutatta be cserélhető pengével rendelkező borotváját az USA-ban.

9. Az emberek eleinte nem nagyon kapkodtak Gillette borotvája után, hiszen az üzletember 1903-ban csak 168 borotvapengét és 51 borotvát tudott eladni. A rá következő évben azonban „robbant a bomba”: a hirdetésnek és az „automatizált” gyártásnak köszönhetően ugyanis 90 884 borotva és 128 648 penge került eladásra.

10. A világon elsőként, az amerikai John F. O’Rouke 1898-ban szabadalmat nyújtott be az árammal hajtott borotvára. Az elektromos borotva újabb „evolúciós ugrására” 1930-ban került sor, amikor egy másik amerikai, bizonyos Jacob Schick katonatiszt szabadalmaztatta száraz elektromos borotváját, a mai modern elektromos borotvák ősét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a borotválkozás történetéről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra