Múlt-kor.hu

10 ok egy középkori pápától, hogy a férfi miért ne nősüljön meg

10 ok egy középkori pápától, hogy a férfi miért ne nősüljön meg

2015. augusztus 3. 14:02

Mielőtt III. Incét 1198-ban pápává választották volna, a befolyásos grófi családból származó Lotario de' Conti di Segni megírta a De miseria humanae conditionis című művét, amely annak ellenére, hogy kissé szkeptikus szemlélettel tekintett a világ és az élet szinte össze aspektusára, nagyon népszerűvé vált a 12-13. században. „A földrész nyomorúsága és a házasság” című fejezetében érdekes, bár kissé „nőellenes” okokat vázolt fel a leendő Szent Péter-utód, hogy miért ne nősüljön meg a férfiember. Az 1198-tól 1216-ig regnáló Incét a középkor leghatalmasabb pápájának tartjuk, ugyanis csaknem két évtizedes uralma idején Európa összes fejedelme és királya elismerte az egyház főségét, és kiváló diplomáciai érzékének köszönhetően minden konfliktusból nyertesen jött ki. Íme a pápa tíz indoka, akinek gondolkodásmódja természetesen nem követendő példa, ám viszonylag jó korkép, bár szerencsére az érett középkorban sem mindenki gondolkodott így, mint a női nemhez elég bizalmatlanul álló Ince pápa.

1. Egy feleség mindig verseng, hogy övé legyen a legdrágább ruha és minden egyéb cicoma, így az asszony „fenntartási költségei” sokszor meghaladják férje vagyonát.

2. Éjjel-nappal sóhajtozik és sírdogál, valamint pletykál és morog.

3. Ezt fogja mondani a férjurának: „Az a másik nő sokkal szebb ruhákkal bír, mint én, így bárhová elmehet, mindenhol tisztelet fogja övezni, addig én, szegény nyomorult vagyok az egyetlen, akit lenéznek és állandóan becsmérelnek a többiek”.

4. Csak azt kívánja, hogy szeressék, csak azt akarja, hogy dicsérjék, azonban a dicséretet gyanakodva kezeli, és olykor azt hiszi, hogy ezzel hozzák szégyenbe.

5. Minden, amit szeret, azt szeretni kell, minden, amit visszautasít, azt gyűlölni kell.

6. Mindig nyerni kíván, ám győzelme sokszor fabatkát sem ér.

7. Nem tudja elviselni a szolgálatot, mindig arra törekszik, hogy uralkodjon.

8. Azt akarja, hogy bármit megtehessen és hogy semmitől se tiltsák el.

9. Ha szép, könnyű beleszeretni, ha pedig kevésbé előnyös a külseje, igyekszik a legjobb és legkészségesebb oldalát mutatni, azonban ezt nehéz sokáig fenntartania.

10. Mielőtt vásárolsz egy lovat, szamarat, ökröt vagy egy kutyát, esetleg egy ágyat, ruhát vagy egy korsó sört, előbb mindig kipróbálhatod, illetve megkóstolhatod, ám a feleségre csupán futó pillantást vethetsz. Akkor is ki kell tartanod mellette, ha túl büszke, lobbanékony vagy esetleg ostoba.

10 ok egy középkori pápától, hogy a férfi miért ne nősüljön meg

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra