Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
10 nehezen észrevehető apróság a bayeux-i kárpitról

10 nehezen észrevehető apróság a bayeux-i kárpitról

2023. augusztus 1. 18:02 Múlt-kor

A bayeux-i kárpit az egyik legérdekesebb a középkorból fennmaradt művészeti alkotások közül. Az Anglia 1066-os normann meghódításának egyfajta képes kronológiájának szánt textil számos jelenete mára világszerte ismert, alkotói rengeteg olyan apró részletet is beleszőttek – szó szerint – a kárpitba, amelyeket első ránézésre észre se vennénk. Alább ezekből mutatunk be tízet.

<

1. Szamárfülek

Guidó, Ponthieu grófja Hódító Vilmos egyik ellensége volt. A kárpiton rendszerint korántsem kedvező fényben van feltüntetve, például itt, a lován ülve: az állat a kárpiton szereplő többi hátashoz képest egy gebének tűnik, ráadásul hatalmas, szamárra emlékeztető fülei vannak.

2. Az egész kárpit legrosszabb állása

Ez a két balszerencsés szolga az igásokéhoz hasonló hámba befogva húz egy kocsit, amelyen bor, lándzsák és sisakok vannak.

3. Menetszél

Vilmos harcosai olyan sebesen vágtatnak, hogy hajukat hátracsapja a szél.

4. Turold, a törpe

Az apró termetű, ám szakállat viselő ember, aki itt fogja a lovakat, nem elrontott gyermekábrázolás vagy aránytévesztés: a Turoldként megnevezett férfi feltehetően valóban törpenövésű volt, a történészek szerint erre utal aránytalanul nagy feje is. Ruházata alapján lehetséges, hogy – ahogy a korban a látványos testi rendellenességekkel bírók közül sokan – udvari bolond, avagy énekmondó, franciául jongleur (innen a mai zsonglőr szavunk) volt.

5. A hangos kürt

Amikor egy hírnök megfújja kürtjét, hogy ebédhez hívja Vilmos herceget és társait a hastingsi csata előtt, a mellette álló szolgát láthatóan kellemetlenül érinti az erős hang.

6. Medveviadal

A kárpit alsó margójának egyik jelenetében egy fához láncolt medve látható, egy karddal és pajzzsal felszerelt férfi pedig megtámadni készül. A medveviadalok – megláncolt medvék küzdelme emberekkel vagy kutyákkal – népszerű „látványsport” maradt Angliában egészen a 19. századig.

7. Szárazon maradni

A jelenetben, ahol Vilmos egyik riválisa az angol trónért, Harold Godwinson hajóra száll embereivel, gondosan leveszik nadrágjukat, hogy az ne legyen vizes, amíg kisétálnak a hajóhoz.

8. Mosolygó lovak

A normannok hajóin lévő lovak némelyike úgy tűnik, egészen élvezik az utazást.

9. Az ember mindig otthon felejt valamit, ha elutazik

A csata előtti lakoma során a szolgák valódi tálcák híján pajzsokon viszik ki a fogásokat.

10. Egy hűséges kutya

A jelenet alatt, amelyen a trónt halálával megüresedve hagyó Hitvalló Eduárd angol király temetési menete látható, az alsó margón egy magányos kutya vonyít – talán a király volt a gazdája?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 nehezen észrevehető apróság a bayeux-i kárpitról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra