Múlt-kor.hu

10 meglepő tény az ókori rómaiakról

10 meglepő tény az ókori rómaiakról

2021. január 13. 13:27 Múlt-kor

1. A gazdag római lakások egyik ékköve, a mozaikpadló képmezeje akár 60 ezer kockából is állhatott; egy négyzetcentiméteren átlagosan 8-9 mozaikdarabot helyeztek el a korabeli mesterek.

2. A Kr. e. II. század előtt a római férfiak hosszú hajat és szakállt viseltek. A borotválkozás egyik élharcosa a harmadik pun háború (Kr. e 149-146) legendás római tábornoka, Publius Cornelius Scipio Africanus volt.

3. A gladiátorviadalok csúcsa a tengeri csata (naumachia) volt. Az egyik ilyen megrendezett tengeri ütközetre Claudius császár (Kr. u. 41-54) uralkodása alatt került sor; közel 100 hajó és 19 ezer ember ütközött meg egymással az eseményen.

4. A gyorsírás gyakorlatilag római találmány volt, köszönhetően a római közéletben kiemelkedő szerepet játszott szónoklás intézményének. Az alapokat Cicero titkára, egy művelt rabszolga, Marcus Tullius Tiro rakta le a Kr. e. I. században.

5. Egy római légionárius személyi málhája megközelítően 30 kg-t nyomott. A málha tartalma közé tartozott az ásó, fűrész, lábas és a több napra elegendő élelem.

6. Az égetett tégla gyártását a rómaiak emelték nagyüzemi szintűvé és ők alkalmaztak először ablaküvegezésre üveglapokat.

7. Az erőszak és a vér kultusza a római színdarabok világát is átitatta. A történetekben szereplő kivégzéseket gyakran valóban végrehajtották, ilyenkor a színész szerepét egy elítélt „dublőr” vette át.

8. A Kr. e I. században Róma lakói nem kevesebb, mint 170 közfürdőt látogathattak. A fürdők szolgáltatásai a császárkorban kibővültek, a termákban megjelentek a tornatermek, múzeumok, felolvasótermek is.

9. A római kocsiversenyek szurkolói gyakran nem is a pilótáknak, hanem a pilóták képviselte színeknek szurkoltak. A zöldet a köznép és a császár, a kéket az arisztokrácia támogatta.

10. A római légionáriusok kiképzése a meneteléssel kezdődött. Az újoncok addig nem foghattak fegyvert a kezükbe, amíg nem teljesítették az alapkövetelményt: 30 kilométert kellett legyalogolniuk a tűző nyári napon, 20,5 kg felszereléssel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 meglepő tény az ókori rómaiakról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra