Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
10 érdekesség a vámpírokról

10 érdekesség a vámpírokról

2024. február 14. 19:05 Múlt-kor

A középkorban sokakról már születésükkor úgy hitték, gonosz erő lakozik bennük, ha foggal, eggyel több mellbimbóval, vörös magzatburokban, vagy egyéb testi deformációval jöttek a világra.

<

1. Bár a vámpírokhoz hasonló lények több ezer éve részei az emberiség hitvilágának, a vérszívó szörnyeteg modern alakja a 18. századi Balkánról származik. A vámpírmítosz a szegényebb társadalmi rétegek megmagyarázhatatlan jelenségekkel szembeni félelméből született meg.

2. Egy 12. századi feljegyzés szerint egy nő arról számolt be, hogy a skóciai Melrose apátságában egy pap annak ellenére zaklatta, hogy már néhány hónapja halott volt. A pap tetemét végül elégették.

3. A középkorban sokakról már születésükkor úgy hitték, gonosz erő lakozik bennük, ha foggal, eggyel több mellbimbóval, vörös magzatburokban, vagy egyéb testi deformációval jöttek a világra.

4. A közhiedelem szerint a tüdővész során meghaltak mellé temetett „vámpírok” szomszédjaikból táplálkoztak, majd miután erőt gyűjtöttek, kimásztak a föld alól, és megtámadták az élőket.

5. A legenda szerint 1725-ben a szerbiai Plogojovics Péter 9 embert ölt meg halála után. Amikor felnyitották a sírját, a szájából vér szivárgott, és bőre is egészségesnek tűnt, ezért szíven szúrták, majd elégették.

6. Ha egy halottat télen temettek el, a test sokszor csak hónapok múlva indult bomlásnak. A viszonylag épségben maradt tetem tulajdonosára emiatt sokszor ráfogták, hogy vámpír. A vámpírok elleni védekezés egyik hatékony módszerének tartották, ha sót szórtak a vérszívó elé az útra, a szörny ugyanis a hiedelem szerint minden szemet kötelezően megszámolt.

7. A vámpírrá nyilvánított halottak mellkasába általában lándzsát szúrtak, szájukba téglát tettek, de gyakori volt a fejjel lefelé temetés, valamint a lefejezés is.

8. Amikor a vámpírként azonosított halottakat leszúrták, egy nyögésszerű hang hallatszott a tüdőből feltörő gázok miatt, amely alátámasztotta az életre kelt vámpírról szóló teóriát.

9. Sokáig azt gondolták, egy holttest száján, orrán vagy fülén kiszivárgó vércseppek bizonyítják, hogy a halott egy vámpír. A vörös folyadék azonban valójában a bomlási folyamat mellékterméke volt.

10. A leghíresebb vámpír, Drakula alakját ihlető Vlad Țepeș havasalföldi fejedelem uralkodása alatt becslések szerint mintegy 40 ezer embert végeztetett ki. A kulturális ikonná váló Drakula alakját Bram Stoker ír író alkotta meg 1897-es regényével. Fidel Castrónak Gabriel Garcia Marquez ajánlotta Stoker regényét, majd miután elolvasta a művet, a kubai vezér napokig nem tudott aludni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 érdekesség a vámpírokról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra