Múlt-kor.hu

Víz alatti barlangból lopták el Amerika egyik első lakójának 13 ezer éves csontvázát

Víz alatti barlangból lopták el Amerika egyik első lakójának 13 ezer éves csontvázát

Víz alatti barlangból lopták el Amerika egyik első lakójának 13 ezer éves csontvázát

Egy 2010-ben, egy mexikói víz alatti barlangban felfedezett, 2012-ben ellopott csontvázról kiderült, hogy az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi maradványai közé tartozik. Bár öt év telt el a maradványok eltűnése óta, a kutatók továbbra is reménykednek benne, hogy épségben visszatérnek a Yucatán-félészigeten található barlangba. 

A PLOS One tudományos folyóiratban megjelent írás szerint a „Chan Hol II-i fiatalember” névre keresztelt csontváz, amelyet 2012-ben egy víz alatti barlangól loptak el a Yucatán-félszigetről, több mint 13 ezer éves, ezzel pedig az egyik legkorábbi időpontra datálható emberi csontváz, amelyet a kontinensen valaha találtak. Korábban szintén a Yucatán-félszigeten a kutatók már felfedeztek 12 ezer éves emberi maradványokat, és egy közeli barlangban egy körülbelül 13500 éves csontvázra is rábukkantak. 

A Yucatán-félsziget víz alatti barlangjai az Észak-Amerikába az elsők között érkező telepesek életéről mesélnek. „A késő pleisztocén korban ezek a barlangok még nem kerültek víz alá. Az első emberek, akik elfoglalták a mai Mexikió karibi parvidékét, ezekbe a barlangokba vándoroltak, ahol néhányan közülük végül meg is haltak” – nyilatkozta 2011-ben Dominique Rissolo, a Waitt Institute régésze a National Geographicnak. „Amikor a legutóbbi jégkorszak véget ért, a sarkvidéki jégsapkák és a kontinentális jégtakarók megolvadása világszerte megnövelte a tengerszintet. A Yucatán-félsziget barlangjai megteltek vízzel, így az első amerikaiak évezredekig rejtőztek, míg víz alatti barlangkutatók rájuk nem találtak.”

A kutatók egy másik Yucatán-félszigeti barlangban találtak rá a korábban már említett, 12 ezer éves emberi maradványokra, egy tizenéves lány csontvázára. Ezután a víz alatti régészek 2010-ben Chan Holban (amely maja nyelven „kis lyukat” jelent – a név a bejárat szűkösségére utal) egy újabb ígéretes csontvázra bukkantak. A búvárok szenzációs felfedezésüket 2012 februárjában jelentették be a közösségi médiában, ez azonban utólag szerencsétlen lépésnek bizonyult. A nagy nyilvánosság ugyanis nemcsak a hasonló kutatások iránt érdeklődők, hanem a fosztogatók kíváncsiságát is felkeltette. Amikor a tudósok márciusban visszamentek a lelőhelyre, a csontváznak már csak hűlt helyét találták. Az első amerikai telepesek egyike eltűnt arról a helyről, ahol évezredekig békében nyugodott.

A nagyjából 80 százalékban ép csontváznak mindössze kb. 10 százalékát hagyták a barlangban a fosztogatók, feltehetően azért, mert túlságosan egybeolvadt a számára végső nyughelyül szolgáló kőtömbbel, így csak nagy nehézségek árán lehetett volna kiszabadítani – írta Sarah Gibson antropológus a PLOS Paleo Community oldalán egy blogposztban.

A csontok korának hagyományos módszerekkel, így többek között radiokarbonos datálással történő meghatározása rendkívül ellentmondásos eredményekre vezetett – számolt be róla Andrew Masterson a Cosmos magazinban. Ez a fiatalember végső nyughelyéül szolgáló barlang egy különleges jellegzetességének volt betudható. A Chan Hol-barlangot ugyanis a fiú halála óta sós és édesvíz is rendszeresen elárasztotta, ezen folyamatok pedig szinte minden, a pontos szénizotópos kormeghatározás szempontjából kuclsfontosságú kollagént kiszivattyúztak a csontokból.

A tudósok a probléma megoldása érdekében a testet foglyul ejtő cseppkődarabhoz fordultak. Mintákat vettek a csontvázon keresztül „kinőtt” sztalagmitból (állócseppkőből), valamint más, közeli kőzetekből, és megvizsgálták a mintákban lévő különféle elemekben található izotópok mennyiségét. Az izotópok elemzésével a tudósok számára lehetővé vált, hogy meghatározzák, milyen volt az éghajlat, amikor az izotópok a cseppkőbe kerültek, vagyis bizonyítékot szolgáltathattak arról, mikor kezdtek a sztalagmitok kialakulni. A tudósok most azon munkálkodnak, hogy DNS-t nyerjenek ki a megmaradt csontokból, és bár öt év telt el a maradványok eltűnése óta, továbbra is reménykednek benne, hogy épségben visszatérnek a Yucatán-félészigeten található barlangba. 

Magazin

Víz alatti barlangból lopták el Amerika egyik első lakójának 13 ezer éves csontvázát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tavasz: Sorsgyötörte magyar anyák

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr
Impresszum

Főszerkesztő: Bartal Csaba
Főszerkesztő-helyettes: Ács Tibor Adrián
Felelős szerkesztő: Kulcsár Ádám
Munkatársak: Báló Edina, Hajdu T. Tibor, Lados Tamás

Kapcsolat

info@mult-kor.hu

 

Váltás az asztali verzióra