Múlt-kor.hu

VIII. Henrik a nyilvánosság előtt is gyakran viselte ezt a különleges szarvas sisakot

VIII. Henrik a nyilvánosság előtt is gyakran viselte ezt a különleges szarvas sisakot

2018. december 5. 12:57 Múlt-kor

VIII. Henrik kincseskamrája számos különleges darabot rejtett. Az idősebb korára igencsak meghízott király méretes páncélzatát bizonyára már sokan látták. Egy fiatal korában a német-római császár ajándékaként Angliába érkezett szarvas sisak azonban kevésbé ismert.

Leed városának múzeuma egy igazán különleges kinccsel büszkélkedhet. A vaslemezekből készített, szarvakkal és egy szemüveggel díszített sisak már önmagában sem mindennapi látvány, de története is épp oly érdekes. Mivel a sisak által formált arc leginkább egy udvari bolondra emlékeztet, sokáig úgy vélték, hogy az VIII. Henrik híres bolondja, Will Sommers viselhette azt az udvari rendezvények alkalmával. A későbbi kutatások azonban kiderítették, hogy a szarvas sisak valójában magának VIII. Henriknek a tulajdona volt.

A sisak eredetileg egy teljes páncélzathoz tartozott, amelyet a neves 16. századi páncélkovács, Konrad Seusenhofer készített. A sisakhoz tartozó páncélt VIII. Henrik Miksa német-római császártól kapta ajándékba 1514-ben. A többi része azonban sajnos elveszett – pontosabban valószínűleg beolvasztásra került – az angol polgárháború során.

Az arcot és a fejet egyaránt védelmező, ugyanakkor viselőjének mozgékonyságot biztosító sisak több érdekességgel is szolgál. Rögtön szemünkbe ötlik a rajta lévő két csavart szarv, amely a kor szimbolikája szerint egyaránt utalhat az ördögre vagy éppen egy felszarvazott férje. Mondani sem kell, hogy egyik „szerepkör” sem olyan, amelyiket egy ifjú, keresztény uralkodó szívesen vállalna magára.

A másik érdekesség a sisakon látható szemüvegkeret, amelyről a kutatók azt feltételezik, hogy eredetileg nem volt része a páncélzatnak, hanem utólag, valószínűleg már az angol udvarban adták hozzá. VIII. Henrikről köztudott, hogy rövidlátó volt és valóságos szemüveggyűjteményt hagyott hátra maga után. Elképzelhető tehát, hogy a szemüvegkeret felszerelése valamilyen formában saját maga kifigurázását szolgálta az angol király részéről.

A sisak egyedi kialakítása – viselője könnyedén tudott benne látni, hallani, lélegezni és beszélni is – szintén arra utal, hogy azt Henrik különféle ünnepi alkalmak, például bálok vagy parádék során viselte. Bár kétségtelen, hogy az sem lett volna utolsó látvány, ha a király ebben lovagolt volna csatába.

VIII. Henrik a nyilvánosság előtt is gyakran viselte ezt a különleges szarvas sisakot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra