Múlt-kor.hu

Tíz színésznő, akik királyi sarjakkal voltak romantikus kapcsolatban

Tíz színésznő, akik királyi sarjakkal voltak romantikus kapcsolatban

2018. május 18. 16:39 Múlt-kor

Amikor Harry herceg és Meghan Markle kimondják a boldogító igent a windsori Szent György-kápolnában május 19-én, a királyi személyek és színművészek között létrejövő románcok régóta élő hagyományát fogják tovább éltetni. Alább felsorolunk tíz példát a 17. századtól napjainkig.

Margaret „Peg” Hughes (1630 k.-1719)

A korában Peg néven ismert Margaret Hughes az egyik első színésznő volt London színpadain, ahol a korban a női szerepeket fiúk játszották. Hughes 1660. december 8-án lépett fel először Shakespeare Othello című drámájában Desdemona szerepében a Vere Street-i színházban. Ekkoriban a nőknek egyenesen tilos volt színdarabokban fellépniük, 1662-ben viszont II. Károly király rendeletet adott ki, miszerint a női szerepeket kizárólag nők játszhatják. Peg előtt ezzel szabaddá vált az út a közönség meghódításához. A legnagyobb érdeklődést a király unokatestvére, Pfalzi Rupert cseh királyi herceg mutatta, akit Angliában csak Rajnai Rupertként ismertek. A párkapcsolatból született egy lányuk, Ruperta.

Rupert 1682-es halála után Peg eljátszotta Rupert hagyatéka rá eső részét, köztük egy nyakláncot, amelyet a hírhedt Nell Gwynne vásárolt meg. Peg 1719-ben hunyt el, korábbi pompás életviteléhez sosem sikerült visszatérnie.

Nell Gwynne (1650-1687)

Talán a leghíresebb angol királyi szerető, Nell Gwynne karrierje kezdetén narancsot árult a londoni Brydges Streeten lévő, személyesen II. Károly király tulajdonát képező színházban. 14 évesen már a színpadon szerepelt, és a polgári forradalom utáni restauráció korának komédiáiban találta meg helyét, a kor egyik legünnepeltebb komikájaként.

George Villiers, Buckingham második hercege azt a nem hivatalos feladatot kapta, hogy megfelelően megkapó szeretőket szerezzen Nell számára. Alkalmat szimatolva arra, hogy saját udvari befolyását és Nell pénztárcája vastagságát is növelje, megkísérelte a király szeretőjévé tenni. Habár Károly házas volt, Bragança Katalin királyné már régen elfogadta az uralkodói élet részeként férje számtalan szeretőjét.

Nell hajlandó volt belemenni a herceg tervébe, de kikötötte, hogy évi 500 font díjat követel érte. A király szeretőjének lenni azonban privilégium volt, bőséggel és luxussal, Károly pedig elegendő jelölt közül választhatott, akiknek nem kellett fizetnie. Amikor meghallotta a Nell által követelt árat, Károly elutasította a gondolatot, azonban amikor 1668-ban személyesen is találkoztak, szerelembe esett.

Habár rengeteg rivális és más szeretők is igyekeztek eltávolítani helyéről, Nellnek két gyermeke is született a királytól. A színésznő és az uralkodó egészen az utóbbi 1685-ös haláláig együtt voltak, és gyakran Nell ezüst ágyában háltak, amelybe kettejük arcképe is bele volt vésve. Halálos ágyán a király azért könyörgött, „ne hagyják szegény Nellyt éhezni”, e kívánságát teljesítették is. Gazdag fizetségben részesült, és további két évig élt, mígnem agyvérzésben (amely a szifilisz következménye is lehetett) meghalt.

Mary „Perdita” Robinson (1757-1800)

Mary Robinson mindent tudott az újrakezdésről. Amikor apja 1764-ben elhagyta családját, Mary kiváltságos gyermekkora egyszerre véget ért. Tizenéves korában férjhez ment, de kicsapongó férje miatt még az adósok börtönét is megjárta. Ezután kezdett el színészkedni, mivel pénzre volt szüksége. Ismertté vált az úgynevezett „bricsesz-szerepeiről”, amelyekben férfiakat játszott, és mutogatta méltán híres lábait – a női test egy olyan részét, amelyet a György-kori Angliában nem sűrűn tettek közszemlére. Shakespeare Téli regéjének Perditájaként pillantotta meg a szeszélyes György walesi herceg, a későbbi IV. György király.

A herceg óriási fizetséget ajánlott Marynek, ha felhagy a szerepléssel és hivatalos szeretőjévé szegődik, ő pedig elfogadta az ajánlatot. A pénz azonban nem jött, György pedig már új szeretőkre váltott, cserbenhagyva Maryt. Cafatokra szaggatott hírneve mellett tollat ragadott, és új karrierbe kezdett költőként és íróként, kiérdemelve magának „az angol Szapphó” címet. Egy betegség később részlegesen bénulttá tette, és 1800-ban hunyt el, mindössze 43 évesen.

Dorothea Jordan (1761-1816)

Miközben György herceg Maryvel volt elfoglalva, öccse, Vilmos Dora Jordan angol–ír komikát nézte ki magának. Dora múltjában szeretők igen hosszú listája szerepelt, Vilmost azonban ez nem zavarta: férj és feleség módjára éltek együtt 20 éven keresztül, és tíz gyermekük lett.

Sohasem házasodtak azonban össze. Miután Sarolta Auguszta walesi hercegnőn kívül nem lett gyermeke Vilmos bátyjának és keserűen elidegenedett feleségének, Vilmos közelebb került a trónhoz, mint azt valaha gondolta volna. Ennél is fontosabb volt, hogy Vilmosnak égető szüksége volt pénzre adósságai törlesztésére, és úgy gondolta, egy hivatalos házassággal nagyobb juttatást kaphat.

Sietve ejtette Dorát, de évjáradékot és lányaik feletti felügyeletet ígért neki azzal a feltétellel, hogy nem megy vissza a színházba. Amikor anyagi helyzete miatt Dora végül mégis erre kényszerült, Vilmos tartotta magát szavához: elvette tőle a lányokat és megvonta tőle a járadékot. Dora 1816-ban halt meg szegénységben, Vilmos pedig összetört szívvel bánkódott döntésén. A sors fintora, hogy még későbbi hivatalos házassága során feleségével, Szász-Meiningeni Adelheiddel nemzett gyermekeik egyike sem érte meg a felnőttkort.

Marguerite Bellanger (1838-1886)

A francia Marguerite Bellanger nyomorúságos szegénységbe született, de egy kis színészi tehetséggel és lehengerlő bájával nem sokáig maradt benne. Artistaként és műlovarnőként kezdte pályafutását, majd hamarosan színészkedni is kezdett, miközben Párizs egyik legnépszerűbb kurtizánjaként is elhíresült.

Leghíresebb kuncsaftja kétségtelenül III. Napóleon császár volt, akivel az eső elől menedéket keresve ismerkedett meg a Parc de Saint-Cloud-ban, 1863-ban. E romantikus kezdet után a pár tíz évig, Napóleon haláláig együtt volt, és egy fiuk is született. Annak ellenére, hogy Marguerite-nek továbbra is voltak más szeretői, Napóleon bőkezű penziót juttatott neki, és még egy várat is, ahol fiukkal élhetett. Napóleon 1873-as halála után Marguerite Angliába költözött, ahol egy katonatiszthez ment feleségül. Végül Franciaországban telepedtek le, és Marguerite 1886-ban ott is halt meg.

Lillie Langtry (1853-1929)

Lillie Langtry angol–amerikai varieté-színésznő igazi sztár volt a viktoriánus és eduárdi korban, szerelmi élete pedig manapság is évekre ellátná elegendő anyaggal bármelyik bulvárlapot. A walesi herceg (a későbbi VII. Eduárd király) szeretőjeként Lillie-t még a herceg anyjának, Viktória királynőnek is bemutatták. Hároméves kapcsolatuk során Lillie boldogan osztozott szeretőjén mind annak feleségével, mint annak többi szeretőjével, látszólag élvezve, hogy kapcsolatuk nem kizárólagos.

Habár a pár békésen véget vetett a viszonynak, nem Eduárd volt Lillie utolsó uralkodói kapcsolata. Miközben még Eduárddal volt együtt, teherbe esett Battenbergi Lajos herceg (1854-1921) által. Ő Sándor hesseni herceg fia volt, de honosított brit állampolgár is – idővel Mountbattenre angolosította nevét. Lajos a brit haditengerészetnél szolgált, így amikor a terhességnek híre kelt, a rémült Sándor herceg azonnal a tengerre küldette fiát az HMS Inconstant nevű hajón. Mindeközben a walesi herceg állta anyagilag, hogy Lillie terhességét Párizsban töltse, ahol egy lánynak adott életet. Lillie Langtry 1929-ben hunyt el, neve pedig a mai napig egyet jelent a brit varieté műfaj virágkorával.

Rita Hayworth (1918-1987)

1948-ban Hollywood egyik legünnepeltebb színésznője, Rita Hayworth feladta a vásznon való szereplést, és feleségül ment Aly Khan pakisztáni herceghez. A herceg III. Aga Khan fia volt, aki a pakisztáni naziri vallási csoport imámja volt, a világ egyik legnagyobb síita muszlim közösségének a vezetője.

Rita szerencsétlenségére új férje gyenge pontja voltak a színésznők, és két év múlva ismét első találkozásuk helyszínén volt, de ekkor már Joan Fontaine színésznővel. Rita magához vette lányukat, Yasmint, és válásért folyamodott – meg volt róla győződve, hogy Aly Khan elraboltatja a lányt, ha az nincs őrizet alatt.

A pár válása a bulvárlapok kedvence volt: miközben az ügyvédek azon vitatkoztak, Yasmint keresztény vagy muszlim nevelésben kellene-e részesíteni, a kislány a tárgyalóteremben játszott, és még a bíró ölébe is felült. Végül a bíróság Rita javára döntött, és ő kapta meg a kislány felügyeletét.

Grace Kelly (1929-1982)

Hollywood egyik legnagyobb sztárjaként Grace Kellyt imádta az egész világ közönsége. A vidéki lány című 1954-es alakításáért Oscar-díjat nyert színésznő szerepelt az 1952-es Délidő és az 1954-es Hátsó ablak című kasszasikerekben is. Ezek után a tündérmese tökéletes végkifejletének tűnhetett, amikor 1956-ban feleségül ment III. Rainier monacói herceghez.

Grace hercegnő házassága azonban egyáltalán nem volt meseszerű. 26 éves korában kötött házassága hollywoodi karrierje végét jelentette. Kénytelen volt visszautasítani a főszerepet Alfred Hitchcock Marnie című 1964-es pszichothrillerében, miután Monaco népe körében felháborodást keltett, hogy hercegnőjük bűnözőt készül alakítani a vásznon. A további híresztelt visszatéréseiből sem lett semmi, mivel Rainier herceg kívánsága az volt, hogy felesége szakmájától visszavonultan éljen.

Grace ezek után a filantrópiának és három gyermekük nevelésének szentelte életét, és barátságba került Diana walesi hercegnővel is. Grace Kelly tragikus módon, autóbalesetben halt meg 1982-ben.

Koo Stark (1956-)

Mielőtt feleségül vette Sára yorki hercegnőt, II. Erzsébet angol királynő másodszülött fia, András herceg az amerikai fényképész-színésznő Koo Starkkal járt. A pár 1981-ben ismerkedett meg, és két évig együtt voltak. Kapcsolatuk minden lépését követte a sajtó és a publikum, és ez a nyomás eredményezte annak végét. András és Koo továbbra is jó viszonyt ápolnak azonban, nemrégiben a herceg lett Koo gyermekének keresztapja.

Clotilde Courau (1969-)

2003-ban Viktor Emánuel nápolyi herceg a híresztelések szerint kénytelen volt lenyelni büszkeségét, amikor fia, Savoyai Emánuel Filibert velencei herceg feleségül vette a nyíltan baloldali politikai nézeteket valló Clotilde Courau-t, akit egykoron a római La Repubblica újság „militáns anarchokommunistaként” jellemzett. A listán szereplő több színésznővel ellentétben Clotilde nem adta fel házassága miatt karrierjét, miközben immár Savoyai Clotilde-ként jótékony célokra is fordítja idejét.

Habár a pár kijelentette, nem akarják, hogy uralkodói családként kezeljék őket, és normális életet szeretnének folytatni, Clotilde Olaszország utolsó királyának unokájával kötött házassága folytatta a  színművészek és királyi családok tagjai közötti romantikus kapcsolatok hosszú hagyományát. E hagyomány folytatódik idén tavasszal Windsorban.

Tíz színésznő, akik királyi sarjakkal voltak romantikus kapcsolatban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra