Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Thomas Alva Edison, a Menlo-parki varázsló

1093 bejelentett találmány, napi 18 óra munka, 25 milliárd dolláros haszon az emberiségnek, 19 világcég alapítása (köztük a még ma is ismert General Electric) – röviden ez jellemzi minden idők egyik legnagyobb, legismertebb és legtermékenyebb feltalálóját, Thomas Alva Edisont. Az impozáns adatoknak új színezetet ad, hogy a kutató mindössze 3 hónapig járt iskolába, az egyetemet pedig csak a katedra felőli oldalról ismerte.

A holland eredetű Edison család hetedik gyermekeként 1847-ben látta meg a napvilágot Thomas Edison. Második, Alva nevét annak a kapitánynak a tiszteletére kapta, aki 8 évvel korábban a családot kimenekítette a zavargó Kanadából. A fiatal Tomot gyenge hallása miatt az iskolatársai gyakran kigúnyolták, és zavaros fejűnek nevezték. Míg az ohiói gyerekek zsebpénzükből édességet vásároltak, a kis kutató otthoni kémiai laborját bővítette a kísérletekhez szükséges eszközökkel. A szabadidejében Karl Remigius Fresenius német vegyész kétkötetes analitikai kémiáját és Michael Faraday angol fizikus könyvét olvasgató 12 éves Thomas a Portland és Toronto közti Grand Trunk nevű vasútvonalon gyümölcs- és újságárusítással gyűjtött pénzt, majd 14 évesen – kihasználva a polgárháború okozta híréhséget – önálló folyóiratot indított The Weekly Herald néven. Összebarátkozott a mozdonyvezetőkkel, akik megengedték neki, hogy a poggyászkocsiban kutatólabort működtessen mindaddig, amíg egy zökkenőnél egy rosszul tárolt foszforrúd ki nem ugrott a helyéről, és a levegővel érintkezve lángba borította a szerelvényt.

Találmányról találmányra

A 15 évesen állás nélkül maradó Edison vándor távírásznak állt. A keleti part több városában is felbukkant, majd időközben kitanulta a szakmát. Ezen állásából kétszer csapták ki. Az első alkalommal azért, mert a saját maga által összeszerkesztett távírógépével bekerült a helyi újságba, a főnöke viszont nem tűrt meg magánál nagyobb hírességet. Másodszor a Franciaországból frissen importált új tánc, a kánkán „irodai mívelése” adott ürügyet a kirúgására.

Első szabadalmát 22 évesen adta be: elektronikus szavazatszámlálóját azonban még sokáig nem használták. Bár az eszköz lényegesen megkönnyítette a kongresszusi szavazást, a képviselők mégis jobban bíztak a kézfeltartásban. A cseppet sem csalódott fiatalember az amerikai ipar központjába, New Yorkba ment szerencsét próbálni. Távíró szerkezetének továbbfejlesztéséért egy tőzsdecég 40 000 dollárt fizetett, mivel Edison második szabadalma, a „gold printer” jelentős előnyhöz juttatta őket a tőzsdepiacon a versenytársakkal szemben.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2019. nyár számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra