Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Több mint két évezrede alussza örök álmát a „Kelet Csipkerózsikája”

2017. december 4. 10:56 MTI

Öt év után ismét láthatja a közönség Kínában a „Kelet Csipkerózsikájaként” emlegetett, több mint 2200 éves holttestet, amelyen rejtélyes módon nem fog az idő. A történelmi feljegyzések szerint a Hszin Csuj nevű nemeshölgy Li Cang kormányzó felesége volt a Nyugati Han-dinasztia (Kr. e. 206 - Kr. u. 25) idején.

<

A több mint 2200 éves holttestet 1972-ben fedezték fel a közép-kínai Hunan tartomány fővárosa, Csangsa közelében. A korábban ismert múmiákkal ellentétben, Hszin Csuj teteme magas kora ellenére is olyan, mintha az asszony csak nemrégiben hunyt volna el: bőre ép és rugalmas, haja megőrizte sötét színét.

A szerdán újranyitott tartományi múzeum egy raktárban őrizte a múmiát az intézmény renoválása idején. Tuan Hsziaoming, a múzeum kurátora szerint a testet folyamatos megfigyelés alatt tartották, nehogy bármilyen módon sérüljön.

A Taj hercegnő múmiájaként, vagy Múmia Úrhölgyként is emlegetett leletet mostanra egy állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosító kamrába költöztették át, nagyjából ugyanolyan mélységbe, mint amilyenben annak idején felfedezték. A múzeum kulturális relikviák megőrzéséért felelős részlegének vezetője, Liu Liang szerint a helyiség nyolcasnál nagyobb erősségű földrengésnek is képes ellenállni és 24 órás megfigyelés alatt áll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Több mint két évezrede alussza örök álmát a „Kelet Csipkerózsikája”

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra