Múlt-kor.hu

Szó szerint egymásra temették az embereket a bulgáriai holtak városában

Szó szerint egymásra temették az embereket a bulgáriai holtak városában

2017. szeptember 7. 09:32 MTI

Hatalmas ókori temetkezőhelyet tártak fel a bulgáriai antik városban, Perperikonban. Az ókorban a település a Dionüszosz-kultusz központja volt, a középkorban pedig erődítményt építettek oda, amely a hegység keleti részét ellenőrizte.

Az ország délkeleti részén lévő 470 méter magas hegy püspöki bazilikája mellett több korszakban temették el az embereket. „A nekropolisz olyan népszerű volt, hogy az embereket szó szerint egymásra temették” – mondta Nikolaj Ovcsarov bolgár régész a bTV bolgár televízióban.

A négy rétegnyi sírkamrát kőlapok választják el egymástól. Az egyik sírban Ovcsarov csapata az elhunytak személyes tárgyait és ékszereket is találtak, egy fülbevaló szó szerint a tv-kamerák előtt került elő. A holtak városának felfedezése az Ovcsarov vezette ásatások idei szenzációját jelenti.

A tizennyolc éve tartó ásatások során a rézkorszakig sikerült visszavezetni Perperikon történetét. Perperikon (Hyperperakion) a Rodope keleti lejtőjén, Kardzsali városától 15 kilométerre északra, Szófiától 250 kilométerre délkeletre helyezkedik el. A térség már a Kr.e. 5. évezredben lakott volt.

Az ókorban a település a Dionüszosz-kultusz központja volt, a középkorban pedig erődítményt építettek oda, amely a hegység keleti részét ellenőrizte. A trák települést 1979-ben fedezték fel. A bolgárok középkori várat építettek a sziklás hegyre. A bazilika az 5. századból származik.

Magazin

Szó szerint egymásra temették az embereket a bulgáriai holtak városában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. nyár: Szerelmes uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra