Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szent Adalbert új szobrot kapott a prágai Szent Vitus székesegyházban

2018. április 20. 16:10 MTI

Új szobrot kapott Szent Adalbert, a cseh állam védőszentje, a magyar államalapító István király (Vajk) megkeresztelője csütörtökön a prágai Szent Vitus székesegyházban.

<

A Csehország legfőbb katolikus templomának közepén elhelyezett 320 kilogramm súlyú, ezüstből készült és vörös márványalapon nyugvó alkotás jelképes feltámadása pillanatában ábrázolja Szent Adalbertet mostohatestvére, Radim, valamint tanítója és barátja, Radla társaságában. A fekvésből ülő helyzetbe emelkedő Szent Adalbert felemelt jobb kezével mintegy megáldja és üdvözli a katedrális főbejáratán belépőket.

A szoboravatásra egy nappal azelőtt került sor, hogy a Vatikánból visszahozzák Prágába Josef Beran bíboros földi maradványait, majd háromnapos egyházi ünnepség és szertartás után hétfőn örök nyugalomra helyezik a Szent Vitus székesegyház Szent Ágnes kápolnájában.

A szoboregyüttes részét képező Szent Radla egyike volt azon cseh bencés szerzeteseknek, akik fontos szerepet játszottak a pannonhalmi bencés főapátság létrehozásában, megalapításában. Szent Radim, Adalbert mostohatestvére pedig később az első lengyel püspök lett Gnieznóban.

Szent Adalbert szobrának elhelyezését a Szent Vitus székesegyházban, amelynek hivatalos neve Szent Vitus, Vencel és Adalbert templom, eredetileg a székesegyház építésének befejezését támogató egyesület kezdeményezte.

Csehország patrónusa szoros kapcsolatban van a prágai érsekséggel, amelyet a köznyelvben gyakran Szent Adalbert püspökségének neveznek. Szobrára még 1936-ban írták ki a pályázatot, amikor a prágai püspöki székben Josef Beran ült. A pályázatot Karla Vobisová Záková alkotása nyerte meg, de a háború miatt a szobor elkészítésére már nem került sor. Az alkotás végleges változatának gipszmodelljét 1947-ben elhelyezték ugyan a székesegyházban, de a szobor - ezúttal az 1948 februári kommunista hatalomátvétel miatt - megint nem készülhetett el, s a gipszmodellt is gyorsan eltávolították. A projekt befejezését 2010-ben Dominik Duka prágai érsek kezdeményezte.

Miután a szobor sorsa szorosan összefonódik Josef Beran bíborossal, aki 1969-ben Rómában halt meg száműzetésben, ünnepélyes leleplezését a bíboros földi maradványainak Prágába való hazahozatalának előestéjére tervezték be. Szent Adalbertnek eddig csak egy kisebb méretű szobra volt a székesegyház egyik kápolnájában,

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szent Adalbert új szobrot kapott a prágai Szent Vitus székesegyházban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra