Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Összekötözött végtagú, „táncoló” csontvázra bukkantak az orosz Távol-Keleten

2017. május 25. 13:07

VII-IX. században élt, 30 év alatti férfi különleges csontvázára leltek egy kelet-oroszországi középkori temetőben. A szakértőket meglepte, hogy a csontmaradványok úgy néztek ki, mintha – az általuk Mihailnak elnevezett – elhunyt éppen táncot járna.

<

„Megdöbbentett bennünket a testtartása, a hátán feküdt, ám a lábai mégis úgy néztek ki, mintha éppen táncot ropna. A bokái keresztbe voltak rakva, a térdeinél azonban szétnyílt a lába, a kezei pedig a medencéjénél voltak. Egyik ismert temetkezési szertartásnál sem láttunk még ilyen pozitúrát” – mondta a Siberian Times-nak Gyenisz Volkov orosz régész. „Egyeztettünk kriminalisztikai szakértőkkel, antropológusokkal, és világossá vált, hogyha a végtagjai szabadok lettek volna, a régészek is egyenesen találták volna őket, így azonban több mint valószínű, hogy a lábai és a kezei is meg voltak kötözve” – tette hozzá.

A kutatók úgy vélik, a férfi halálát egy őt eltaláló nyílvessző okozta. „Egy nyílhegyet a vállára helyeztek, minden bizonnyal ez is a rituálé része volt” – magyarázta Volkov. Egy másik hegyet a csípőcsontban találtak meg, elképzelhető, hogy végül ez a találat okozta a halálát, ugyanis a csont közelében megy el egy nagy artéria, ha a nyílvessző ezt eltalálja, a sérült perceken belül elvérezhet. Egy másik elmélet szerint a szokatlan póz annak köszönhető, hogy a lábait eltorzította a tuberkulózis, esetleg a szifilisz.

Az antropológusok szerint a férfi nem volt magasabb 154 centiméternél, valószínűleg 30 év alatti lehetett halálakor. Sírja különbözött a környezetében lévőkétől, amelyeket kör alakúra mintázták. Mihail sírja téglalap alakú volt, és távoli vidékekről származó, fehér homokkal lett beszórva. A többi sír is számos különlegességgel szolgált a kutatóknak, ugyanis tele voltak, a középkori viszonyokhoz képest szokatlanul idős, 50-70 éves korukban elhunyt emberek koponyáival.

Mihail csontvázát Svédországba szállították, hogy többet tudhassunk meg a „táncáról”. A férfi az előzetes becslések szerint a tunguszi népek közé, pontosabban a mohe csoportba tartozott, azonban ennek alátámasztására még további vizsgálatokra lesz szükség. Állattenyésztő, földműves, békés emberek voltak, azonban a kora középkor más népeihez hasonlóan nekik is meg kellett védeniük magukat az ellenséges támadásoktól, így a sírmellékletek közül is számos fegyver, páncéllemez, nyílhegy került elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Összekötözött végtagú, „táncoló” csontvázra bukkantak az orosz Távol-Keleten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra