Múlt-kor.hu

„Spanyolország meglop minket!” – tüntettek a műkincsek Katalóniából való elszállítása ellen

„Spanyolország meglop minket!” – tüntettek a műkincsek Katalóniából való elszállítása ellen

2017. december 12. 11:14 MTI

Kisebb összetűzésbe keveredett katalán rendőrökkel tüntetők egy csoportja, amely az ellen tiltakozott, hogy a lleidai egyházmegyei múzeumból műkincseket szállítsanak el a szomszédos Aragónia tartományba. A 15. és 18. század közötti időszakból származó műtárgyak eredetileg Aragóniából kerültek Katalóniába, ám a bíróság eladásukat illegálisnak minősítette, és azok visszaszolgáltatásáról döntött.

Kora reggel, amikor a múzeumban megkezdték a 44 műkincs becsomagolását, tüntetők jelentek meg az épületnél, több százan. Néhány órával később a katalán rendőrség szélesíteni kezdte a bejárat előtti biztonsági zónát, ekkor dulakodás alakult ki a szembenállók között. A tüntetők katalán függetlenségi zászlókat lobogtattak és egyebek mellett azt kiabálták: „Spanyolország meglop minket!”. A tiltakozóakciót a Népi Egység (CUP) radikális baloldali függetlenségi párt szervezte.

A műkincsek tulajdonjoga régóta vita Aragónia és Katalónia között. A tárgyak eredetileg az aragóniai Villanueva de Sijena kolostorában voltak, de az apácák eladták a 97 darabból álló gyűjteményt Katalóniának 1983-ban. Az ügy a bíróságra került, amely úgy ítélte meg, hogy az apácáknak nem volt joguk az eladáshoz, ezért elrendelte a tárgyak visszaszolgáltatását. A katalán kormány 2016 nyarán 53 darabot már visszajuttatott Aragóniának, de adós maradt további 44 alkotással.

Egy újabb bírói döntés vasárnap éjfélig adott haladékot, hogy maguk adják vissza azokat. Mivel ez elmaradt, az aragóniai kormány által megbízott szakemberek mentek el a műkincsekért. A szállítmány már megérkezett a kolostorhoz, ahol a helyiek ünneplő csoportja várta. A spanyol sajtónak közülük többen is arról beszéltek, hogy öröm számukra a tárgyak visszaérkezése, mert azok Aragónia kulturális örökségének részei.

A műkincsek között található három darab, a 15. századból való díszes apátnői koporsó, amelyeket világszinten is egyedülállónak tartanak, valamint hat alabástrom dombormű, mind a francia Gabriel Joly alkotásai 1529-ből. A művésztől további hét szobor és számos festmény alkotja a most visszaszállított gyűjteményt.

Magazin

„Spanyolország meglop minket!” – tüntettek a műkincsek Katalóniából való elszállítása ellen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra