Múlt-kor.hu

Siketoktatóból a hírközlés forradalmasítója

„Jöjjön ide, Mr. Watson, látni akarom magát!” – mondta 1876. március 10-én Alexander Graham Bell a segítőjének,  a szomszéd szobában tartózkodó Thomas Watsonnak, aki tisztán hallotta főnöke szavait. Ez volt a történelem első telefonbeszélgetése.

Alexander Graham Bell (1847-1922)

A Skóciában született Bellről már akkor nyilvánvalóvá vált, hogy kiemelkedő képességekkel rendelkezik, amikor 12 évesen kifejlesztette saját készítésű gabonahántoló gépét. Az 1870-es években Bostonban letelepedő, apjához hasonlóan siketiskolai beszédtanárként tevékenykedő Bell szabadideje jelentős részét hiányosan felszerelt műhelyében töltötte, és végül eljutott az emberi hangokat elektronikus úton továbbítani képes készülék, a telefon feltalálásáig. Meghökkentő, de tény, hogy a kor telekommunikációs óriásvállalata, a Western Union visszautasította a szabadalmát eladására kínáló Bell ajánlatát, egy évvel később pedig már hiába gondolták meg magukat, a feltaláló saját cégével lépett a hírnév útjára.

A kutató saját dolgozószobájába nem szereltetett be telefont, attól félt, a készülék elvonná figyelmét a tudományos munkától. A Fehér Házban azonban már 1877-ben megjelent a telefon. 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2016. különszám számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra