Múlt-kor.hu

Római városka maradványaira bukkantak az isztambuli Haydarpasa pályaudvar alatt

Római városka maradványaira bukkantak az isztambuli Haydarpasa pályaudvar alatt

2018. augusztus 8. 09:58 MTI

Egy késő római és bizánci kori tengerparti település maradványait fedezték fel a régészek az isztambuli Haydarpasa vasúti pályaudvar sínjei alatt, megerősítve azt a feltételezést, hogy a terület hajdanán kereskedelmi központként működött.

„Az ásatási munkálatok során kiderült, hogy a Haydarpasa pályaudvar helyén egykor egy tengerparti város állt” - mondta Aykurt Nuhoglu, Isztambul Kadiköy negyedének polgármestere. A helyi vezetőség közleménye szerint a vasúti sínek eltávolítását követően egy török fürdő és egyéb építmények, csatornák és utak nyomaira, valamint régi agyagedények töredékeire és pénzdarabokra is bukkantak a területen.

A török régészek reményei szerint az immár két hónapja tartó ásatási munkálatok további részében egy elveszett kikötő romjait is sikerül feltárniuk. A szakemberek szerint ugyanis a maradványok igen nagy területre terjednek ki. Az illetékesek szerint a térség négy történelmi időszak - késő római kor, bizánci kor, Ottomán Birodalom és köztársaság - nyomait őrzi magán.

A Haydarpasa pályaudvart német mérnökök építették 1908-ban a Boszporusz ázsiai oldalán, közvetlenül a tengerparton. A Német Birodalom becsvágyó Berlin-Bagdad vasúti projektjének része volt, amely célul tűzte ki a térség feletti ellenőrzés és befolyás megszerzését.

A lenyűgöző építményt 2013-ban zárták le felújítási munkálatok miatt. A tervek szerint az állomás az év végén kezdi meg ismét a működést.

Római városka maradványaira bukkantak az isztambuli Haydarpasa pályaudvar alatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. ősz: Legendás apák és fiúk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra