Múlt-kor.hu

Ritka fotókon a brit kerékpáros gyarmatosítók és az ellenálló zimbabwei törzsek

Ritka fotókon a brit kerékpáros gyarmatosítók és az ellenálló zimbabwei törzsek

2017. október 4. 13:34

Különleges képeket készített 1896 és 1900 között, a „versenyfutás Afrikáért”, vagyis a fekete kontinens egyik legnagyobb gyarmatosítási hulláma idején Wula Rausch, aki Cecil Rhodes angol üzletember, bányatulajdonos és gyarmati kormányzó brit katonáit, valamint az ellenálló törzseket is lekapta a mai (akkoriban Rhodes családnevéből eredően sokáig Rodéziának is nevezett) Zimbabwe területén. A fotósorozat a közelmúltig Zimbabwében vészelte át az eltelt évtizedeket.

Az 1885-ös berlini kongresszust követően kezdődött a végső hajsza Afrika még szabad területeiért az európai gyarmatosítók között. Az első világháború előestéjére – két független állam, Libéria és Abbesszínia (Etiópia) kivételével – az egész fekete kontinens gyarmati befolyás alá került. A britek Afrika keleti részén, az Egyiptom-Dél-Afrika tengelyen kívánták növelni gyarmataik területeit.

A mai Dél-Afrikától északra elhelyezkedő Zimbabwe földjein a bányamágnás Cecil Rhodes már az 1880-as években megvetette lábát, 1888-ban jövedelmező bányászati jogot szerzett a ndebele törzs fejétől, Lobengula királytól. A helyiek számos alkalommal felkeltek az egyre többet követelő britek ellen, ám a Maxim géppuskákkal felszerelt európaiak létszámhátrányuk ellenére is súlyos túlerőben voltak a két matabele-háború, valamint a számos „lázadás” során. Mlimo, a matabelék vezetője az 1896 márciusában kezdődött második háború előtt meggyőzte népét (főként ők láthatók a képeken), hogy az a négyezer, földjükön megjelenő telepes az oka a szárazságnak, a sáskajárásnak, valamint a szarvasmarhák elhullásának. Kevés esélyük volt arra, hogy felkelésük sikerrel járjon.

A 19. század végi viszonyokat kivételesen hűen mutatja be a Bulawayo városában egy fotóstúdiót is felállító Wula Rausch fotósorozata, amely az 1896 és 1900 közötti években készült. A bányamágnás tiszteletére 1895-től Rodéziának nevezett terület katonai életét jeleníti meg előttünk. Láthatunk a lőszert a vállukon átdobó, homokzsákok fedezékében, Maxim-puskákkal felvértezett briteket, valamint kerékpáros hadosztályokat is. Különösen érdekes az a fénykép, amelyen a szeretteiktől érkező levelek kiosztására várnak az európaiak. Számos fotó mutatja be a helyi törzsek életét is. A képsorozat a közelmúltig Zimbabwében vészelte át az eltelt évtizedeket.

Ritka fotókon a brit kerékpáros gyarmatosítók és az ellenálló zimbabwei törzsek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra