Múlt-kor.hu

Őskori maradványokat is rejtő ásatáson várják az érdeklődőket Veszprémben

Őskori maradványokat is rejtő ásatáson várják az érdeklődőket Veszprémben

Több mint hatezer éves település maradványait őrző ásatás területén idézik meg az elődök életét, emellett múltba tekintő gasztronómiai bemutató és gyermekprogramok is várják a látogatókat pénteken, a régészet napján Veszprémben - közölte a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

S. Perémi Ágota elmondta, hogy pénteken délelőtt kincskereső játékra várják a gyermekeket a múzeum szomszédságában található Szent Miklós-szegen, mely során megtudhatják a résztvevők, hogyan lehet a régmúlt közösségeit régészeti módszerekkel kutatni.

Hozzátette: az érdeklődők megismerkedhetnek az avar temetkezési szokásokkal és betekintést nyerhetnek a régészek munkájába is. Az igazgató kifejtette: a játék során a csapatok térkép alapján kereshetik meg a múzeum környékén az elrejtett kincseket. Ezt követően a régmúlt közösségeinek régészeti módszerekkel történő kutatásáról hallhatnak előadást az érdeklődők.

Az igazgató elmondta azt is, hogy a régi idők étkezési szokásait eleveníti fel a múzeum időszaki tárlata, amely az ételkészítéshez használt eszközöket mutatja be több évszázadra visszatekintve. A szeptember 10-ig látgató kiállításon egyebek mellett helyet kap az őskori őrlőkő, a középkori fazék és a modern turmixgép, nagyanyáink tálasa, sózókádja és az avarok agyagkulacsa is - részletezte.

S. Perémi Ágota beszélt arról is, hogy a veszprémi Jutasi úton 2003-ban egy 6500 éves település maradványait tárták fel mintegy 8 ezer négyzetméteren. Az ásatás területén hallható, a leleteket bemutató, képekkel kísért péntek délutáni előadásból az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen volt az élet a településen évezredekkel ezelőtt. Az eredeti helyszínen idézik meg elődeink életét, sőt a feltárt temetkezések révén a falu lakóit is - fűzte hozzá.

Szombathelyen pedig elveszett tárgyak után kutatnak fémdetektorral, így ismerkedhetnek az érdeklődők a régészeti célú leletfelderítés alapjaival a régészet napján - közölte a Savaria Múzeum kommunikációs munkatársa.

Őskori maradványokat is rejtő ásatáson várják az érdeklődőket Veszprémben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tavasz: Sorsgyötörte magyar anyák

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra