Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nyolc történelmi személy, akinek fiatalkori élményei meghatározták karrierjét

2017. november 27. 14:28

Bár a legtöbb nagy művészt és tudóst leginkább kései alkotásaikról és felfedezéseikről ismerhetjük, a gyermekkorukban szerzett élményeik épp oly meghatározóak voltak életükre, mint bárki más esetében.

<

Egy rocksztárnak sem könnyű a gyermekkor

Janis Joplin 1943. január 19-én született a Texas állambeli Port Arthur városában. A zene és az éneklés iránt már egészen fiatalon érdeklődést mutató kislányt szülei a templomi énekkarhoz küldték, hogy kibontakoztathassa tehetségét. A kamaszkor számára sem volt problémamentes, hiszen az ekkoriban még túlsúlyos Janist társai gyakran piszkálták az iskolában. Szerencsére később barátokra lelt, akikkel meg tudta osztani a zene iránti rajongását.

1962-től már rendszeresen énekelt helyi bárokban és az első dalfelvétele is megszületett. Karrierje azt követően indult be igazán, hogy San Franciscóba költözött és csatlakozott a Big Brother and the Holding Company zenekarhoz. Az együttes első két albuma hatalmas siker volt, de ezután egy félreértés miatt Joplin otthagyta őket és szóló karrierbe kezdett 1969-ben, amelyet azonban korán lezárt Joplin kábítószertúladagolás miatt bekövetkezett tragikus halála mindössze 27 éves korában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyolc történelmi személy, akinek fiatalkori élményei meghatározták karrierjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra