Múlt-kor.hu

Nyolc történelmi személy, akinek fiatalkori élményei meghatározták karrierjét

Nyolc történelmi személy, akinek fiatalkori élményei meghatározták karrierjét

2017. november 27. 14:28

Bár a legtöbb nagy művészt és tudóst leginkább kései alkotásaikról és felfedezéseikről ismerhetjük, a gyermekkorukban szerzett élményeik épp oly meghatározóak voltak életükre, mint bárki más esetében.

Egy rocksztárnak sem könnyű a gyermekkor

Janis Joplin 1943. január 19-én született a Texas állambeli Port Arthur városában. A zene és az éneklés iránt már egészen fiatalon érdeklődést mutató kislányt szülei a templomi énekkarhoz küldték, hogy kibontakoztathassa tehetségét. A kamaszkor számára sem volt problémamentes, hiszen az ekkoriban még túlsúlyos Janist társai gyakran piszkálták az iskolában. Szerencsére később barátokra lelt, akikkel meg tudta osztani a zene iránti rajongását.

1962-től már rendszeresen énekelt helyi bárokban és az első dalfelvétele is megszületett. Karrierje azt követően indult be igazán, hogy San Franciscóba költözött és csatlakozott a Big Brother and the Holding Company zenekarhoz. Az együttes első két albuma hatalmas siker volt, de ezután egy félreértés miatt Joplin otthagyta őket és szóló karrierbe kezdett 1969-ben, amelyet azonban korán lezárt Joplin kábítószertúladagolás miatt bekövetkezett tragikus halála mindössze 27 éves korában.

Édesapja stúdiójában került először kamera elé Ingrid Bergman

Ingrid Bergman 1915. augusztus 29-én született Stockholmban szülei egyetlen gyermekeként. Édesanyját nagyon korán elvesztette, így apja éveken keresztül egyedül nevelte őt. Justus Bergman fényképészként egy saját stúdiót üzemeltetett, ahol lányát is gyakran kamera elé állította, ezzel inspirálva őt a színészi pályára.

Mindössze 13 éve volt amikor édesapját is elvesztette, ezután előbb egy nagynénjéhez, majd egy nagybátyja családjához került. Nevelőapja határozott tiltakozása ellenére kitartott színészi ambíciói mellett és sikeresen felvételizett a Királyi Drámaiskolába. Ingrid Bergman ezután rövid idő alatt a svéd színművészet egyik legnagyobb reménységévé vált és hamarosan Hollywood figyelmét is felkeltette. Első amerikai szerepe az 1939-es Intermezzo című film volt, amelynek főszerepét Leslie Howard mellett játszotta el.

16 évesen fogott először gitárt Jimi Hendrix

A 20. század legnagyobb elektromos gitárosának tartott Jimi Hendrix 1942 november 27-én született Seattle városában. Szülei házassága meglehetősen viharos volt, és édesanyja még Jimi gyermekkorában elköltözött tőlük. A zene iránt már fiatalon érdeklődést mutató fiút édesapja bíztatta arra, hogy tanuljon meg gitározni, és tőle kapta 16 évesen első akusztikus, majd egy évvel később az első elektromos gitárját is.

1961-62-ben ejtőernyősként szolgált a hadseregnél, majd a leszerelését követően egy Nashville-ben működő klubban kezdett rendszeresen fellépni. A gyorsan helyi hírességgé váló Hendrix több együttessel is dolgozott, mígnem az Animals egykori basszusgitárosa, Chas Chandler felfigyelt rá és az ügynökeként Londonba vitte, ahol megszervezte számára a Jimi Hendrix Experience névre keresztelt zenekart, amellyel Hendrix rövid idő alatt igazi rocklegendává vált. Hasonlóan Janis Joplinhoz, Jimi Hendrix is tragikusan fiatalon hunyt el 1970-ben.

Hogyan lett egy nyomdászinasból íróóriás?

Samuel Langhorner Clemens – ismertebb, írói nevén Mark Twain – 1835. november 30-án született Missouri államban. Édesapja fiatalon elhunyt, ezért az akkor mindössze ötödik osztályos Twain otthagyta az iskolát és egy nyomdász inasaként kezdett dolgozni. Később betűszedőként kapott munkát bátyja, Orion Clemens újságánál, a Mouscatine Journal-nál.

Egy idő után már cikkeket is írt a lapba, majd New Yorkba költözött, ahol ismét nyomdászként kezdett dolgozni. Ekkoriban minden szabadidejét a város könyvtáraiban töltötte, számtalan könyvet elolvasva. Több kezdeti próbálkozást követően a Calevaresi csodabéka című humoros novellájával várt országszerte ismertté. Ezt követően már csak az írással foglalkozott és olyan mára világhíressé vált műveket tett le az asztalra mint a Tom Sawyer vagy a Huckleberry Finn kalandjai.

Ha Oroszországban még nem is, Franciaországban már megnyíltak az egyetem kapui Marie Curie előtt

A világtörténelem első női Nobel-díjasa Maria Sklodowska néven látta meg a napvilágot 1867-ben az akkor orosz fennhatóság alatt lévő Varsóban. Az édesanyját fiatalon elvesztette, ezt követően matematika és fizika tanár édesapja nevelte, akitől megörökölte a tudományok iránti rajongását. Bár kiváló eredménnyel végezte el a középiskolát, nőként és lengyelként nem volt esélye hazájában egyetemi tanulmányokat folytatni.

Évekig magántanítóként dolgozva spórolta össze a pénzt külföldi tanulmányaira és végül 1891-ben költözött Párizsba, ahol beiratkozott a Sorbonne-ra. Itt ismerkedett meg későbbi férjével, Pierre Curie-vel, akivel a radioaktivitás terén végzett kutatásaik révén a modern tudománytörténet leghíresebb tudóspárjává váltak.

Szigorú apja hozta ki a lázadót Jim Morrisonból

Az 1943. december 8-án született Jim Morrison gyermekkorát meghatározta egy fiatalon átélt trauma. Mindössze négy évesen szemtanúja volt egy balesetnek, amint egy főképp indiánokat szállító teherautó felborult egy sivatagi úton, számos halálos áldozatot követelve. A legendás Doors együttes későbbi frontembere interjúk során rendszeresen emlegette ezt az esetet, mint életének meg meghatározó élményét.

Minthogy édesapja pilóta volt, a Morrison család rendszeresen költözött újabb és újabb helyekre. Jim kiváló iskolai eredményeket tudott felmutatni és nagy tehetsége volt a rajzoláshoz és az íráshoz is. Szigorú apja mellett azonban fokozatosan kialakult lázadó személyisége, amely pályafutását is meghatározta.

Előbb Floridában majd Kalifornia államban járt egyetemre, ahol megismerkedett Ray Manzarekkel, akivel eldöntötték, hogy egy rockzenekart alapítanak. A hozzájuk csatlakozó Robby Krieger és John Deshmore közreműködésével a Doors örökre beírta magát a rockzene történetébe. Hendrix és Joplin után ő is csatlakozott a „27-esek klubjához”, amikor 1971-ben váratlanul elhunyt.

Először visszautasította a kutatói pályát Sigmund Freud

A pszichoanalízis atyjaként is emlegetett Sigmund Freud 1856-ban született a Habsburg Birodalomhoz tartozó Freiberg városában. Gyermekkorának nagy részét Bécsben töltötte, ahol előbb a gimnáziumot majd az orvosi egyetemet végezte el. Bár nagy tehetséget mutatott a fiziológiai kutatások terén, az akadémiai pálya helyett először a gyakorló orvoslást választotta.

A bécsi közkórházban kezdett dolgozni, ahol szinte valamennyi osztályon megfordult, végül azonban a neurológia ragadta meg leginkább az érdeklődését. Egy párizsi tanulmányútján ismerkedett meg a hipnózis eljárásával, amely nagyban inspirálta őt forradalmi tudományos elmélete, a pszichoanalízis kidolgozásában.

Nem is lehetett kérdés, hogy táncos legyen-e Rita Hayworth

Rita Hayworth eredetileg Margarita Carmen Cansino néven született Brooklynban 1918-ban. Tánctehetségét szüleitől örökölte, akik mindketten a korszak neves táncosainak számítottak. Karrierje így már egészen fiatal korától elrendeltetett volt, lévén az iskola helyett gyakran tánciskolába járt és soha nem is érettségizett le.

Egy fellépése során a Fox filmvállalat egy producere figyelt fel rendkívüli tehetségére. Filmes karrierje ennek megfelelően különféle táncos szerepekkel indult, majd fokozatosan egyre komolyabb szerepeket kapott és az 1940-es években a legendás Fred Astaire partnereként is feltűnt már. A ragyogó színésznő korának igazi szexszimbolómuává vált és négy évtizedes karrierje alatt összesen 61 filmben szerepelt.

Nyolc történelmi személy, akinek fiatalkori élményei meghatározták karrierjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. ősz: Legendás apák és fiúk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra