Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nikola Tesla hat fantasztikus találmánya, amely sohasem készült el

2017. november 7. 14:23

A 20. század egyik legnagyobb tudósaként számon tartott Nikola Tesla mérhetetlen érdemeket szerzett olyan, mind a mai napig alkalmazott eszközök kifejlesztésében mint a rádió vagy éppen a váltóáram. Karrierje emellett bővelkedik olyan fantasztikus találmányokban (pontosabban inkább tervekben) is, amelyek még ma is inkább a sci-fi kategóriába sorolhatnánk.

<

Az eltitkolt földrengés

1893-ban Tesla szabadalmaztatott egy gőzmeghajtású rezgésgerjesztő gépet, amelynek célja az volt, hogy egy folyamatos fel-le mozgással állítson elő elektromosságot. Évtizedekkel később, 1935-ben az akkor éppen 79. születésnapját ünneplő feltaláló egy fantasztikus történetet osztott meg a nyilvánossággal. Elmondása szerint az általa fejlesztett oszcillátor egy korai típusa nem várt hatást váltott kit. A gép vibrálása egy tesztelés során egy valóságos földrengést váltott ki. A New York-i laboratóriumban „hirtelen elkezdtek össze-vissza repkedni a nehéz berendezések.”

Az épület leomlását Tesla azzal akadályozta meg, hogy gyorsan kalapácsot ragadott és szétverte a földrengéskeltő szerkezetet. Ezt követően pedig utasította asszisztenseit, hogy titkolják el az eset pontos körülményeit a kiérkező hatóságok elől és mondják azt, hogy csak egy egyszerű földrengés volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nikola Tesla hat fantasztikus találmánya, amely sohasem készült el

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra