Múlt-kor.hu

Négyezer éves családi viszályról mesélhetnek az egyiptomi múmiatestvérek maradványai

Négyezer éves családi viszályról mesélhetnek az egyiptomi múmiatestvérek maradványai

2018. január 17. 08:35

Khnumnakht és Nakhtankh múmiájára egy, a világhírű egyiptológus, Flinders Petrie által vezetett ásatáson bukkantak rá 1907-ben, Egyiptomban. Az elmúlt években lefolytatott vizsgálatok alapján úgy tűnik, a testvérek nem pontosan olyan viszonyban álltak egymással, ahogy felfedezésükkor gondolták.

A két múmia sírját több mint 100 évvel ezelőtt Deir Rifehben, Kairótól 400 km-re délre találták meg, és elnevezték a „két fivér sírjának”, miután a szarkofágon található feliratokból kiderült, mindketten egy helyi elöljáró fiai voltak.

A Manchesteri Egyetem kutatói által végzett DNS-vizsgálatok azonban feltárták, hogy míg Khnumnakht és Nakhtankh édesanyja közös volt, édesapjuk nem. Ez volt az első olyan, egyiptomi múmiákat érintő kutatás a világon, amelyben az anyától származó mitokondriális, valamint az apától származó Y-kromoszóma DNS-t is felhasználtak. A tudósok bizonytalanok a tekintetben, hogy az egyik fiút örökbe fogadták-e vagy édesanyjuk félrelépett, és az ebből a viszonyból született fiú valódi származását sohasem fedték fel.

Mint Dr. Konstantina Drosou, a Manchesteri Egyetem Föld- és Környezettudományi Tanszékének a DNS-szekvenálást elvégző kutatója elmondta: „Ez egy hosszú és fárasztó utazás volt, de végre itt vagyunk. Nagyon hálás vagyok, amiért egy kicsi, ám annál fontosabb darabot hozzá tudtunk tenni a nagy történelmi kirakóshoz, és biztos vagyok benne, hogy a testvérek büszkék lennének ránk. Ezek a pillanatok elhitetik velünk, hogy bízhatunk az ősi DNS-ben.”

A régészek egy ideje már gyanították, hogy a testvérek nem pontosan olyan viszonyban álltak egymással, ahogyan felfedezésükkor gondolták. Bár a koporsóikon található képek azonosnak tűnnek, csontjaik azonban különböztek. Amikor 1908-ban a sírok teljes tartalmát Manchesterbe szállították, és az első brit női egyiptológus, Dr. Margaret Murray vezette tudóscsoport kicsomagolta a testvérek múmiáját, azt találták, hogy a csontvázak morfológiai tulajdonságai nagyon különböznek egymástól, ami pedig az először feltételezettnél lazább családi kötelékekre utalt.

Hogy megbizonyosodjanak arról, milyen kapcsolat volt a két férfi között, a tudósok 2015-ben kezdtek neki vizsgálatuknak. Miután szekvenálták a fogakból kivont DNS-eket, kiderült, hogy Khnumnakht és Nakhtankh az M1a1 mitokondriális haplotípusba tartozik, ami anyai rokoni kapcsolatra utal. Az Y-kromoszóma szekvenálás során – bár a vizsgálat kevésbé részletes képet mutatott – a kutatók a mintákban található eltérések alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a testvéreknek nem ugyanaz lehetett az édesapjuk.

Magazin

Négyezer éves családi viszályról mesélhetnek az egyiptomi múmiatestvérek maradványai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra