Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nagy Sándor hadseregéhez tartozhattak a Pakisztánban felfedezett 2000 éves város lakói

2016. június 27. 15:38 MTI

Egy több mint 2000 éves, az indiai görög királyságban épült város nyomaira bukkantak régészek Pakisztán északnyugati részén. Az évek óta tartó ásatások során érmék, fegyverek és cserépedények kerültek elő a Haibár Pahtunhva tartományban fekvő Szvat-völgyben - közölte Niaz Sah pakisztáni régész. 

<

A leletek és történelmi hivatkozások alapján az olasz-pakisztáni szakértői csoport úgy véli, a régióban közösségként éltek a görögök. A Dawn pakisztáni lap szerint a Barikot (Nagy Sándor idejében Bazira néven ismert) város területén talált edényeket Baktriából vagy a földközi-tengeri régióból importálhatták.

Sah szerint a kialakított védelmi fal és a fegyverraktár arról árulkodik, hogy az itt élő görögök Nagy Sándor hadseregéhez tartoztak. Később, amikor az első buddhisták a területre érkeztek, az indiai civilizációval olvadt egybe a görög. Nagy Sándor makedón király az időszámítás előtti 4. században birodalmát egészen az indiai szubkontinensig kiterjesztette. Sah szerint a kalas nép, a Hindukus pakisztáni régiójában élő etnikum is Nagy Sándor katonái leszármazottjának tekinti magát. "Eddig is bukkantunk már a görög civilizáció nyomaira Nagy Sándor Indiába vezető útján, de ez az első tervezett város, amit ismerünk" - fogalmazott Sah.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nagy Sándor hadseregéhez tartozhattak a Pakisztánban felfedezett 2000 éves város lakói

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra