Múlt-kor.hu

Meggyilkolt ember is lehet egy középkori angol templom alatti csontkamrában

Meggyilkolt ember is lehet egy középkori angol templom alatti csontkamrában

2019. június 12. 18:37 Múlt-kor

Meglehetősen erőszakos halált halhatott egy férfi, akinek 700 éves koponyáját egy, a 13. század óta használatos osszáriumban találták meg brit kutatók. A „csontcsarnok” egy templom alatt helyezkedik el, az itt található maradványokat egészen eddig nem vizsgálták meg.

Egy angol kisvárosban, a northamptonshire-i Rothwellben található az Egyesült Királyság két 13. századi templomi kriptájának egyike. A Holy Trinity (Szentháromság) templom alatti osszáriumba az 1250-es években helyeztek el először emberi maradványokat, majd évszázadokra feledésbe merült.

Végül a 17. században fedezték fel újra (a helyi hagyomány szerint egy kétbalkezes sírásó hibájának köszönhetően), és egészen a 20. századig újból temettek ide csontokat.

Az eltelt hosszú idő ellenére az itt található maradványokat (mintegy 2500 emberét) nemrég kezdték el vizsgálni a szakértők.

A kutatók elsőként öt koponyát vizsgáltak meg, amelyek közül az egyiken jelentős külsérelmi nyom látható. A tudósok célja részben az volt, hogy eloszlassa az olyan mendemondákat, mint például hogy egy mészárlás áldozatai nyugszanak a templom alatt.

Dr. Lizzy Craig-Atkins, a Sheffieldi Egyetem kutatója szerint könnyen lehet, hogy egyszerűen arról van szó, a csontokat (amelyek egy része rendezetten, polcokon található, mások azonban több méter magas halmokba vannak hányva) a templom melletti temetőből ásták ki és hozták le ide, amikor az túlságosan megtelt.

A sérült koponyának a homlokán van egy nyílás, amelyet a jelek alapján valamilyen eszközzel okoztak, így vélhetően erőszakos halált halt a radiokarbon kormeghatározás alapján mintegy 700 évvel ezelőtt élt férfi.

Meggyilkolt ember is lehet egy középkori angol templom alatti csontkamrában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra