Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Legjobb barátja segítsége kellett ahhoz, hogy Lincoln meg merjen házasodni

2017. február 24. 15:04

1837 tavaszán egy „magas, esetlen, csúnya, ormótlan férfi” lépett be Joshua Speednek az illinois-i Springfieldben található rövidáruboltjába, ahol ágyához keresett ágyneműt.  Az eladó 17 dollárt kért az áruért, amit a potenciális vevő azonban túl borsos árként értékelt, és kérte, karácsonyig hitelezzenek számára.  A vevő nem volt más, mint az akkoriban 28 éves Abraham Lincoln, aki negyedszázaddal később az Egyesült Államok első republikánus elnöke lett.

<

Speed egy alternatív javaslattal hozakodott elő. Közölte, hogy van egy nagy szobája a raktár fölött egy dupla ággyal, amelyet szívesen megoszt az idegennel. Lincoln erre szó nélkül felkapta nyeregtáskáit, amelyekben minden vagyona benne volt, és beköltözött az emeletre. Ezzel kezdetét vette az amerikai történelem egyik legfontosabb barátsága, amely átsegítette Lincolnt súlyosan depresszív időszakán is. A két, innentől kezdve hosszú időn át elválaszthatatlan férfi között mély barátság szövődött - olvasható a Live Science cikkében.

Ma már nehéz elképzelni, hogy két férfi közel négy éven át közös ágyban aludjon (anélkül, hogy romantikus kapcsolat szövődne köztük), a 19. században azonban ez még nem számított különös viselkedésnek. Speednek és Lincolnnak pedig szüksége volt egymás barátságára, tekintetbe véve nőkkel való kapcsolatukat. Lincoln első szerelme, Ann Rutledge 1835-ban váratlanul meghalt, így amikor Lincoln Springfieldbe utazott, nem volt a legjobb állapotban. 1839-ben aztán egy 21 éves, Mary Todd nevű, feltehetően a mostohaanyja elől menekülő lány érkezett a kentuckyi Lexingtonból Springfieldbe nővérével, Elizabeth Edwardsszal és annak férjével, Niniannel. A franciául folyékonyan beszélő, vidám, vonzó teremtés fejből tudott idézni hosszú verssorokat, remek humora volt, és még a politikában való jártasságáról is tanúbizonyságot tett. 

Lincoln egy, az Edwards-kúrián rendezett estélyen találkozott először a lánnyal, aki azonnal elbűvölte. Azon a télen Lincoln komolyan udvarolt Marynek, aminek meg is lett az eredménye: következő nyáron eljegyezte, és ki is tűzték az esküvő dátumát 1841. január 1-re. Lincoln 1840 decemberében azonban váratlanul felbontotta az eljegyzést, és olyan mély depresszióba esett, hogy öngyilkossági gondolatok kezdték el gyötörni. Ágynak esett, hallucinációk gyötörték, és barátai jobbnak látták eltenni szem elől a borotváját.

A történészek eddig értetlenül álltak az események előtt, Charles B. Strozier legújabb kutatásaiból azonban újabb részletek derültek ki a kérdéses időszakról. Speed édesapja 1840 tavaszán meghalt, és a férfi ezt követően azt tervezte, hogy hazautazik a kentuckyi Louiseville-be, hogy egyenesbe hozza a családi ültetvény ügyeit. Augusztusban és szeptemberben hirdetményeket jelentetett meg a helyi lapokban, amelyek révén igyekezett beszedni kintlévőségeit, mivel el akarta adni a boltját. Speed végül csak 1841 tavaszán hagyta el Springfieldet. 1840 őszén azonban, éppen akkor, amikor arra készült, hogy elveszi Mary Toddot, és ezzel gyökeresen megváltozik az élete, Lincolnnak azzal a tudattal kellett együtt élnie, hogy elveszíti a legjobb barátját. Strozier hipotézise szerint a férfi ettől teljesen összezavarodott, bepánikolt, és javarészt ennek tudható be, hogy felbontotta az eljegyzést. 

1841 késő nyarán Lincoln meglátogatta Speed louisville-i ültetvényét. A két férfi hosszú sétákat tett együtt, Speed édesanyja, Lucy pedig imádta fia barátját. Speed ekkoriban ismerte meg és jegyezte el Fanny Henninget, amitől hasonló depresszióba esett, mint korábban barátja. Speed intimitástól való félelme nagyon hasonló volt Lincolnéhoz. Tartott attól is, hogy ezzel még távolabb kerül barátjától, akivel éppen ezért az ősz nagy részét együtt töltötte Springfieldben, majd télen visszautazott Kentuckyba, hogy felkészüljön február 15-re tervezett esküvőjére.

Lincoln az év elején számos levelet írt legjobb barátjának, amelyek a kettejük közötti szoros barátságról tanúskodnak. A későbbi elnök egyik levelében például kifejtette, hogy reméli, barátságuk örökké fog tartani. Máshol arról írt, hogy saját bánatát sem érzi át mélyebben, mint barátjáét, és kifejtette, Speed nagyon rosszul fogja érezni magát – utalva barátjának a házasság elhálásától való félelmére. Volt emellett olyan szövegrész, ahol Lincoln arról értekezett, kettejük szerencsétlensége, hogy sokkal nagyobbat álmodnak, mint amit bármilyen földi dolog beteljesíteni képes volna. 

Speed már február 16-án levélben számolt be barátjának a sikeres nászéjszakáról. Lincoln az erre adott válaszában kifejtette, hogy komoly szorongással és izgalommal bontotta ki a küldeményt, olyannyira, hogy bár jobb híreket olvasott benne, mint amire számított, még tíz óra elteltével sem tudott egészen lenyugodni. A 33 éves Lincoln számára talán ez jelentette a fordulópontot: ha barátja meg tudja csinálni, ő is képes rá. Nemsokára újra udvarolni kezdett Mary Toddnak, és végül 1842. november 4-én összeházasodtak. Tíz nappal ezt követően levelet írt egyik üzleti partnerének, Samuel D. Marshallnak: „Itt nincs semmi különös, azonkívül, hogy megnősültem, ami számomra egy igazán mély csodát jelent.” Lincoln később is gyakran volt szomorú, ám hasonlóan kétségbeesett, depressziós állapotba már sohasem került. Strozier szerint Speeddel való barátsága igazi terápia volt számára, amely elvezette az intimitás és a szerelem elfogadásához. Ahogy Lincoln egyik régi barátja megjegyezte: „Mindig hálás volt Joshnak Maryért”. Ki tudja, Lincoln élete hogyan alakult volna, ha nem lép túl nőkkel kapcsolatos félelmein. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Legjobb barátja segítsége kellett ahhoz, hogy Lincoln meg merjen házasodni

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra