Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lebombázott városok és szépségkirálynők – élet a hirosimai bombázás után

2017. június 16. 16:16

72 évvel ezelőtt Hirosima lebombázásával Amerika véget vetett a II. világháborúnak. Mindennek azonban hatalmas ára volt. A föld színével egyenlővé vált város túlélői és az amerikai katonák, akik a végzetes napon a bombázó fedélzetén voltak, ma is megdöbbentő történeteket mesélnek.

<

1945. augusztus 6-án egy forró nyári reggelen Hirosima lakói dolgozni, vásárolni, a gyerekek iskolába igyekeztek. A pusztító fegyver szó szerint derült égből csapott le. A mindent elvakító villanás után óriási erejű, 11 ezer km/órás sebességű lökés söpört végig a robbanás epicentrumától. A fényesség gyönyörű, élénk citrom, narancs és piros színekben játszott. Az ezt kísérő füst 18 ezer méterre csapott fel. A bomba 5 másodperc leforgása alatt 80 ezer ember életét követelte.

Először a tűz pusztított Japánban

Azok, akik túlélték, hullámokban szembesültek a pusztítással, amelyhez foghatót sosem tapasztaltak. Városuk egy szempillantás alatt radioaktív senkiföldjévé vált. Ezek az atomkor jelei voltak. A robbanást követően először a tűz pusztított, s ez a lángoló pokol négy napon át tartott. Ezután érkezett a fekete eső, hatalmas, kövér cseppekben. A bomba porfelhőjében kialakult eső megmérgezte a folyókat, kutakat, földeket. Mindenki meghalt, aki ivott belőle.

A japán kormány úgy döntött, hallgat a robbanásról, a sajtót cenzúrázta. A túlélők így magukra maradtak. A katonák segítségével azonban csodával határos módon három nap alatt helyreállították a várost. Elindultak a villamosok, vonatok, kinyitott a belvárosi bank, szükségotthonokat alakítottak ki. Az atombomba azonban nem csak robbanófegyver volt, hanem biológiai és vegyi is – nem tudhatták, mi vár még rájuk.

Mi történt Amerikában?

Az amerikai katonák megkönnyebbültek: a küldetést teljesítették és túlélték. A propaganda büszkén ünnepelte a bombát, s annak alkotóit, akik azonnal hősökké váltak. A nép örömmel fogadta a különleges, új fegyvert. A bomba készítői azt ígérték, a fegyver a jövőnk része lesz.

A gyerekek építőkockák vagy kisvasút helyett valódi plutóniumot tartalmazó játéklaboratóriumot kaptak ajándékba. Sőt, 1951-től még Miss Atombomba szépségversenyt is rendeztek Nevadában. Az utolsó és leghíresebb atom-szépségkirálynő Lee Merlin volt, az 1957-es verseny győztese. Híres fotóján a szőke szépség egy fehér gombafelhő alakú jelmezt visel.

1954-ben egy túlélő Amerikába érkezett, hogy adományt gyűjtsön. Televíziós producerek azonban egy meglepetéssel készültek a számára. Beültették egy szórakoztató műsorba, ahová a tudtán kívül meghívtak egy titokzatos vendéget is. Hamarosan kiderült, a B-29-es bombázón ült a végzetes napon. A két férfi a műsorban kezet rázott egymással – Amerika így szeretett volna könnyíteni lelkiismeretén.

Mi is történt a végzetes napon, mely a második világháborút hivatott lezárni? És mi történt azután? Ma is sokan élnek, akik saját bőrükön tapasztalták meg a rémségeket. Túlélők, katonák, orvosok személyes történetein keresztül más és más megvilágításokba helyezve mutatja be az eseményeket a Hiroshima igaz története című dokumentumfilm június 16-án 22 órakor a Spektrum. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lebombázott városok és szépségkirálynők – élet a hirosimai bombázás után

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra