Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lassan halad a történelmi relikviák mentése a Brazil Nemzeti Múzeum romjai között

2018. december 12. 16:53 MTI

Szeptember 2-án porig rombolta a tűz a világ egyik legrégebben működő múzeumát, a brazil Nemzeti Múzeumot. Az intézmény körülbelül 20 millió darabból álló hatalmas gyűjteménye szinte teljesen elpusztult a lángokban. A legújabb hírek szerint több mint 1500 műtárgy került elő a romjai közül.

<

Az épen maradt vagy restaurálható műkincsek felkutatása hosszú időt vesz igénybe. „A munkát nagyon óvatosan, türelmesen kell végezni” – mondta Alexander Kellner, a múzeum igazgatója. Az eddig megtalált darabok között szerepel több brazíliai indián nyíl, egy perui váza és egy prekolumbiánus temetési urna is.

A kutatók októberben a 11 500 évvel ezelőtt élt Luzia néven ismert női fosszilis koponya darabjait is megtalálták. Luzia volt az egyik legnépszerűbb látványosság a múzeumban. A Brazíliában talált legrégebbi, újkőkorszaki emberi maradványokra 1970-ben bukkant egy francia-brazil expedíció Minas Gerais szövetségi állam területén. A felfedezés révén megváltozott a tudósok véleménye az amerikai kontinens benépesüléséről, a szénizotópos kormeghatározás ugyanis kimutatta, hogy az ember az addig véltnél sokkal korábban jelen volt már a kontinensen. A Manchesteri Egyetem kutatói elkészítették arcának digitális rekonstrukcióját és Luzia szobrát is, ez azonban megsemmisült a tűzben.

A német kormány eddig több mint 200 ezer dollárt (57 millió forintot) adományozott a kincsek megmentéséhez szükséges eszközökre, de a munka előrehaladtával szükség szerint összesen 1,3 millió dollárral (370 millió forinttal) támogatja a a restaurálást és felújítást – mondta Klaus Zillikens riói német konzul.

A hatóságok továbbra is adósak a magyarázattal, hogy mi okozta a tüzet, de Brazíliában sokak szerint szimbolikusnak a történteket: az egymást követő kormányok hanyagsága, és az intézmények ebből fakadó alulfinanszírozottsága miatt. A múzeumi szakemberek szerint az épületből számos fontos biztonsági felszerelés hiányzott, és köztudott volt, hogy tűzveszélyes. A katasztrófa óta jelentős nemzetközi támogatás érkezett a múzeum megmentésére, mások mellett az UNESCO szakemberei is a helyszínen jártak és felajánlották segítségüket a helyreállításban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lassan halad a történelmi relikviák mentése a Brazil Nemzeti Múzeum romjai között

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra