Múlt-kor.hu

Középkori afrikai pénzérmékre bukkantak egy ausztrál lakatlan szigeten

Középkori afrikai pénzérmékre bukkantak egy ausztrál lakatlan szigeten

2018. július 11. 11:32 MTI

Valószínűleg a középkori Afrikából származó érmét találtak egy lakatlan ausztrál szigeten, a pénz akár ezer éves is lehet. A rézérme a Wessel-szigetekhez tartozó Elcho-szigeten, Ausztrália északi partjai közelében került elő.

A tudósok szerint az érme azokhoz hasonlít, amelyeket a Királyi Ausztrál Légierő (RAAF) egy katonája talált 1944-ben a Wessel-szigetek egy meg nem nevezett, elhagyatott tengerpartján. A háborúban talált érmékről kiderült, hogy egy kelet-afrikai városból, a mai Tanzánia területén lévő Kilwából származtak. Ha a most megtalált érméről is megállapítják, hogy Kilwából való, akkor akár 1000 éves is lehet, mert a kilwai szultanátus a 11. században kezdett saját pénzt verni. Az érmét Canberrába szállították, hogy megvizsgálják az eredetét és korát.

Hetekbe telhet, ám ha a réztartalma azonos, az tényleg igazolhatja eredetét. - magyarázta kedden Mike Owens, az érmét felfedező csoport egy amatőr történész tagja. Nagyon törékeny és vékony, de a mérete megfelelő, a súlya megfelelő, a színe is jó, és a szakértőink szerint Kelet-Afrikából származik, mert semmi máshoz nem hasonlítható. - jelentette ki Owens. A Past Masters amatőr történészekből, kutatókból és régészekből álló csoport öt évet töltött el az 1944-es lelet helyszínének felkutatásával. A csoport bizakodik, hogy az eredeti helyszínt sikerült fellelniük, és az támpontot adhat, hogy hogyan kerültek az érmék Ausztráliába.

Középkori afrikai pénzérmékre bukkantak egy ausztrál lakatlan szigeten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra