Múlt-kor.hu

Különös és ritka képek egy 19. századi perzsa sah háreméről

Különös és ritka képek egy 19. századi perzsa sah háreméről

Különös és ritka képek egy 19. századi perzsa sah háreméről

1842-ben az akkor 11 éves perzsa trónörökös, a későbbi Nászír al-Din Sah Kádzsár egy kamerát kapott Viktória angol királynőtől. A fiatalember rögvest beleszeretett a „mágikus szerkezetbe”, életének ezt követő évtizedeit igen részletesen dokumentálta, feltárva elzárt mindennapjainak azon részleteit is, amelyet a korabeli nyilvánosságnak esélye sem volt megismerni. Albumainak egyik legérdekesebb része, a feleségeit és ágyasait bemutató fotók következnek.

A kis Nászírnak számos szenvedélye volt, ám a fotózás messze kiemelkedett a többi közül. Mikor 1848 szeptemberében, 17 éves korában hatalomra került, egyik első döntése az volt, hogy udvarában létrehozta az – egyébként világelsőnek számító – hivatalos fotóstúdióját.

A sah előkészítése a portréfotózáshoz, jobbján Anton Sevrjuginy

Anton Sevrjuginy orosz fotográfus az 1870-es években jó érzékkel nyitott műhelyt Teheránban, nem sokkal később a perzsa udvar hivatalos fotósává avanzsálta őt Nászír al-Din Sah Kádzsár, szolgálataiért birodalmi címet is kapott. Sevrjuginy számos képet készíthetett az uralkodóról, továbbá feleségeiről és szolgáiról. Ugyanakkor a sah fenntartotta magának a jogot, hogy igen népes háremét csak saját maga örökítheti meg. A szakértők szerint a sahnak körülbelül száz ágyasa lehetett, amelynek tagjai a 84 feleség mellett biztosította az uralkodónak a különféle örömöket.

A teheráni Golesztán-palota

Nászír a fotókat egy, az udvarában speciálisan létrehozott sötétkamrában hívta elő, hatalmas számú albumait pedig a teheráni Golesztán-palotában őrizte, amely ma múzeumként funkcionál. A palota a perzsa építészet és a nyugati kultúra lenyűgöző találkozása, és egyike a főváros legrégibb épületeinek. A Perzsiát (Iránt) 1789 óta uraló Kádzsár-dinasztia tette meg egyébként Teheránt az ország fővárosává. Nászír al-Din Sah Kádzsár – aki az első perzsa uralkodó volt, aki hivatalosan Európába látogatott (1889-ben Budapestre is) – regnálása idején Perzsia jelentős területeket veszített Oroszország és a britek ellenében.

Ami a most következő fényképeket egyedülállóvá teszi az az, hogy a korabeli síita szokások szigorúan tiltották, hogy fényképek készüljenek az emberek arcáról, különösen a női arcok megjelenítését tartották helytelennek. Csak az ország leghatalmasabb embere engedhette meg magának, hogy megszegje a vallási szokásokat.

Jobb oldalon Anisz al-Doleh, a sah egyik legkedvesebb felesége

A fotók teljességgel ellentmondanak egy átlagos hárem életének hagyományos – vagy éppen általunk elvárt – ábrázolásának. A sah feleségei és szeretői nyugodtan tekintenek a kamerába, bármiféle kacérkodás vagy szolgaság legkisebb jele nélkül. A fotók alapján ki lehet következtetni, milyen volt a sah, valamint a korszak közép-ázsiai nőideálja. Az egyértelmű, hogy a hölgyek nem éheztek és a fizikai munka ártalmait sem kellett elviselniük. Egyes kutatók szerint a Golesztán-palotában számos mezítelen képet is őriznek, ám ezeket igen jól elrejtették a kíváncsi szemek elől.

Szintén Anisz al-Doleh, akit a sah a lelkitársának hívott

A képeken néhány ágyas rövid, gazdagon díszített szoknyát, úgynevezett salitehet visel, ami a balett művészek tüllszoknyájára hajaz. A hasonlóság nem véletlen. Nászír al-Din Sah Kádzsár 1873-ban Szentpéterváron járt II. Sándor cárnál, aki elvitte egy balettelőadásra is. A szóbeszéd szerint a sahot annyira elbűvölték az orosz táncosok, hogy saját asszonyait is ehhez hasonló ruhába öltöztette. Természetesen az ágyasok és a feleségek csupán a kamera és a sah előtt vetették le hagyományos muszlim öltözéküket, amelyek a mindennapjaik részét képezték még évtizedeken át.

A hárem néhány tagja egy pikniken
A sah a háremének néhány tagjával

Különös és ritka képek egy 19. századi perzsa sah háreméről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr
Impresszum

Főszerkesztő: Bartal Csaba
Főszerkesztő-helyettes: Ács Tibor Adrián
Felelős szerkesztő: Kulcsár Ádám
Munkatársak: Báló Edina, Czókos Gergő, Hajdu T. Tibor, Lados Tamás

Kapcsolat

info@mult-kor.hu

 

Váltás az asztali verzióra