Múlt-kor.hu

Különleges színezett fotókon a II. világháborús pilóták veszélyes mindennapjai

Különleges színezett fotókon a II. világháborús pilóták veszélyes mindennapjai

Egy birminghami tervezőmérnök, bizonyos Paul Reynolds által kiszínezett, II. világháborús képek segítségével élhetjük át a pilóták veszélyes mindennapjait. A fotókon többek között lángra lobbant repülők, az orrán megálló, lezuhant bombázó, vízen lebegő B-29-es, a levegőben leszakadó farkú Boeing B-17F-5-BO, valamint sérült szárnnyal vitorlázó Avenger látható.

Egy sárba ragadt Supermarine Spitfire-t próbálnak kiszabadítan a brit Királyi Légierő pilótái az olaszországi Canne-ban
Corsair típusú, amerikai zuhanóbombázók várják egy csendes-óceáni bázison, hogy bevessék őket Japán ellen
J. A. F. MacLachlan, az egykezű szakaszparancsnok egy Hawker Hurricane mellett a sussexi bázison. MacLachlan 1941 februárjában sérült meg egy akció során, aminek következtében amputálni kellett a karját, amelyet művégtaggal pótoltak. A sérülés nem vette el a kedvét, összesen 250 küldetést hajtott végre, és 16 német, valamint olasz repülő lelövése fűződik a nevéhez. 1942 júliusában Franciaország felett lőtték le gépét.

Egy SBD Dauntless amerikai haditengerészeti zuhanóbombázó, miután az orrán landolt 1943. június 21-én
Egy, a Boeing által kifejlesztett, B-29-es négymotoros nehéz bombázó repülőgép lebeg az óceán vizében, miután kényszerleszállást hajtott végre
Baleset ért egy F6F-3-as amerikai vadászrepülőt, amint a USS Enterprise-ra szállt le 1943. november 10-én, és lecsúszott a kifutóról, aminek következtében berobbant a gép. A képen Walter L. Chewning hadnagy kapaszkodik fel a repülőre, hogy kiszedje a pilótát, Byron M. Johnson zászlóst, aki végül egy karcolás nélkül megúszta.
Egy katona egy B-29-es bombáit ellenőrzi, mielőtt az elindul Tokióba 1945-ben

[galeria_kep_14877]

Bristol típusú 156 -os Beaufighter brit fejlesztésű nagy hatótávolságú, kétszemélyes, kétmotoros nehéz vadászrepülőgép egy hófödte mező felett repül át
A hírhedt Fat Man atombomba, amelyet 1945. augusztus 9-én Nagasakira dobtak le egy B-29-esből
Egy P–51 Mustang nagy hatótávolságú kísérő-vadászrepülőgép. A vasmadarat főként arra használták, hogy németországi rajtaütések során a bombázókat kísérjék. A pilóták állításai alapján a háború során 4950 ellenséges repülőt szedtek le.
Egy elfogott japán Jokoszuka MXY-7 Óka (jelentése: cseresznyevirág), amely egy speciálisan egyszer használatos repülőgépnek tervezett, rakétahajtású, emberi irányítású, hajók ellen bevethető kamikaze rohamrepülőgép volt. A kamikazák által használt gépre az amerikai tengerészgyalogosok a bolond melléknevet ragasztották.
Egy Boeing B-17F-5-BO típusú repülőgép, amely egy német vadászrepülővel vívott harc során csaknem elvesztette a farkát, ennek ellenére biztonságosan hazatért a légibázisra
Egy Grumman TBF Avenger torpedóvető repülőgép sérült szárnnyal
Egy Avro Lancaster nehézbombázó repülőgép a lemenő nap fényében. Az Avro cég által gyártott gépet a Brit Királyi Légierő számos németországi, többek között Köln 1942. májusi bombázása során is használta
Az amerikai F6F Hellcat pilótája menekül az égő vadászrepülőgépből, miután a USS Lexington repülőgéphordozón balul sikerült a leszállás 1945-ben. A világháború folyamán 12275 Hellcat készült, és a becslések szerint több mint ötezer ellenséges repülőt semmisítettek meg velük.

Különleges színezett fotókon a II. világháborús pilóták veszélyes mindennapjai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tavasz: Sorsgyötörte magyar anyák

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra