Múlt-kor.hu

Különleges, ritka fotók Freddie Mercuryról néhány hónappal a halála előtt 

Különleges, ritka fotók Freddie Mercuryról néhány hónappal a halála előtt 

2019. február 19. 14:56 Múlt-kor

Freddie Mercury, a rockzene történetének egyik legkarizmatikusabb előadója 1991 nyarán már csak árnyéka volt régi önmagának. A Vintage Everyday által összegyűjtött fényképeken is jól látszik, hogy az egykor életerős, vidám természetű, excentrikus zenész lesoványodott, szemmel láthatólag beteg, még az arca is megváltozott, alig lehet őt felismerni.

1991 nyarán hivatalosan még nem lehetett tudni, ám már sokan pletykálták, hogy a szexuális irányultságát sohasem titkoló Mercury AIDS-es. Ezt végül egy nappal halála előtt, 1991. november 23-án jelentette be. A háza előtt összegyűlt, főként fotósokból és operatőrökből álló tömeget a rendőrségnek kellett féken tartania.

Perzsa párszi szülőktől az akkor még brit gyarmat Zanzibáron született Farrokh Bulsara néven, Indiában nevelkedett, majd később Angliába költözött. Regényes élete volt, világéletében ontotta magából a slágereket, dalait világszerte ismerik, és még ma is népszerűek, csakúgy, mint a zenész emléke. Jóllehet nem Angliában született, a BBC a száz legnagyobb britről készült felmérésében az 58. helyre került.

Habár már az 1980-as évek végén látszódott rajta, hogy valamilyen titokzatos betegség kínozza, lendülete nem hagyott alább, és továbbra is dalokat írt, amelyeknek albumát azonban már nem kísérte világkörüli turné. Az operáért is rajongó Mercury visszavonult, alig lehetett nyilvánosan látni, egy-egy ilyen szereplése alkalmával az egykori partisztár egy visszahúzódó főnemes benyomását keltette.

Az 1989-ben és 1991-ben is új albummal jelentkező sztár a hozzá közel állók szerint bátran viselkedett az utolsó napjaiban is. A Queen együttes gitárosa, Brian May a Mercuryról szóló könyvében így írt róla: „Soha nem várta el senkitől az együttérzést. Egy rendkívül erős személy volt, mindig szerette, ha ő irányíthatta sorsát. (…) Nem volt a szemeiben sem dráma, sem könnyek. Hihetetlenül önálló volt. Nem éreztük úgy, hogy beszélnünk kéne erről bárkinek is”.

Különleges, ritka fotók Freddie Mercuryról néhány hónappal a halála előtt 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra