Múlt-kor.hu

II. Miklós fiatalkori szeretőjének naplójából tárul fel a trónörökös és a balerina szerelme

II. Miklós fiatalkori szeretőjének naplójából tárul fel a trónörökös és a balerina szerelme

2017. március 23. 10:47

Egy moszkvai napilap nemrégiben kiadta Matilda Kseszinszkaja naplójának fennmaradt, 1886-1893 között íródott részét. A lengyel származású Ksesinszkaja 1872-ben született és balett-táncosként már a századforduló éveire valóságos hírességgé vált. Hírnevét azonban nem csak tánctehetségének köszönhette, hanem annak is, hogy mindössze 17 esztendős korától éveken keresztül szerelmi viszonyt folytatott az orosz trónörökössel, a későbbi tragikus sorsú II. Miklós cárral.

A balerina és a cárevics

A frissen kiadott naplórészlet éppen a szerelmi viszony éveinek történetét rögzíti a fiatal táncosnő szemszögéből, amelynek során nagy részletességgel számol be a trónörökössel való megismerkedéséről és a vele való találkozóiról is. A naplóból levelek és a táncosnő készítette rajzok is előkerültek.

A húszas évei elején járó cárevics 1890-ben ismerte meg Kseszinszkaját, amikor az uralkodói család megtekintette a végzős diákok balettelőadását. „Kék kosztümöt viseltem, virágokkal, liliommal...” – írta első találkozásukról a táncosnő, és elmondta, hogy az előadás után beszélgetett, sőt flörtölt is a trónörökössel. Néhány hónappal később egy másik előadás során észrevette, hogy a közönség soraiban ülő Miklós őt figyeli egy színházi távcsövön keresztül. Naplója szerint a lány már ekkor érezte, hogy – akkor még el sem indult – kapcsolatuk nem érhet boldog véget. „Aggódom magam miatt. Nekem ennyi nem lesz elég, többet akarok majd. Ilyen a természetem.”

1892. január 4-én ismét a színházban találkozott Miklóssal: „Repestem a boldogságtól, amikor odalépett hozzám és kezet nyújtott nekem. Hosszú kézfogást váltottunk és mélyen a szemeibe néztem.” Beszámolója szerint ekkor döbbent rá, hogy egyszerű vonzalomnál többet is érez a cárevics iránt. „Amikor hazaértem nem tudtam enni, a szobámba szaladtam és csak sírtam, úgy fájt a szívem.”

Naplójában feljegyezte, hogy a herceg egy barátja megosztotta vele, hogy Miklós ekkoriban még szűz volt és ha találna valakit, aki elég bátor ahhoz, hogy elintézze a részleteket, akkor személyesen is találkozhatna szerelmével. Nem is kellett sokáig várnia, hogy a találkozó megtörténjen. Egy márciusi napon a cárevics váratlanul felbukkant Kseszinszkaja szentpétervári otthonában. „A trónörökös teázott és éjjeli 1 óráig maradt – de ez a két óra egy szempillantás alatt eltelt.” – írta első közös estéjükről a lány. Beszámolója szerint Mikós többet is szeretett volna és ott kívánta volna tölteni az éjszakát, de Kseszinszkaja ekkor még elutasította a herceg szexuális közeledését. Ugyanakkor megállapodtak, hogy a jövőben rendszeresen leveleznek majd egymással és hamarosan újra találkoznak majd. A cárevics ahhoz is ragaszkodott, hogy tegeződjenek és a keresztnevükön szólítsák egymást, ami a napló szerint eleinte nehezére esett a lánynak.

Alig néhány nappal később, éppen megismerkedésük második évfordulóján Miklós ismét felkereste a lányt és egy karkötőt ajándékozott neki. Naplójában így örökítette meg a történteket: „Még le se vette a kabátját, hanem egyből a szobámhoz jött, ahol üdvözöltük és első alkalommal csókoltuk meg egymást. (...) A trónörökös fél órával éjfél előtt érkezett és hajnali fél 5-ig maradt. Az órák nagyon gyorsan teltek és nagyon sokat beszélgettünk. Ezúttal sem engedtem a hálószobámba, mire megnevettetett, amikor azt mondta, hogy ha félek vele odamenni, akkor majd megy egyedül. (...) Búcsúcsókkal váltunk el és úgy éreztem, megszakad a szívem, amikor elment.”

Hasonló részletességgel örökítette meg első szexuális együttlétüket is: „Húsvét első napja volt. Reggel kaptam a levelet Mikitől, és este 10-re érkezett hozzám, majd éjjeli 2-ig maradt. Egész este együtt voltunk. Miki első alkalommal volt a hálószobámban. Nagyon tetszett neki. (...) Csodálatosan éreztem magam. Sokat beszélgettünk és felelevenítettük az emlékeinket.”

Egykori szeretőből emigráns hercegnő

Találkozóik azonban állandóan a lebukás veszélyével fenyegettek. Egy áprilisi randevújukról a következőket írta Kseszinszkaja: „Miki ma is nálam volt egy ideig és szeretett is volna tovább maradni. De félt, mivel most a Papával (III. Sándor cár) él a Télipalotában, ahova nagyon veszélyes esténként visszatérni. Ott mindenki kém.” Ez a bejegyzés rávilágít a fiatalok kapcsolatának képtelenségére is. A cárevics nem vehetett feleségül egy egyszerű balett-táncost – legyen bármilyen híres és tehetséges –, hanem egy másik uralkodói családból kellett házasodnia. Jövendőbelijét pedig ekkor már kis is jelölték Viktória angol királynő egyik unokája, Alexandra hesseni hercegnő személyében.

Hiába közeledett a trónörökös esküvője, Kseszinszakaja érzései nem halványultak. „Miki egy brosst hozott nekem, de visszautasítottam. Nem akarok semmi mást tőle, csak azt, hogy szeressen. Meg akarom őrizni ezt a tiszta, szent érzést az irányában.” Később azonban már a féltékenység is megjelenik soraiban: „(...) olyan irigy vagyok arra a nőre, akinek hamarosan jogában áll majd, hogy elárasszon téged gondoskodásával. De emlékezz, Miki, senki sem fog annyira szeretni téged, mint ahogy én szeretlek.”

II. Miklós apja halálát követően, 1894-ben lépett trónra és nem sokkal később feleségül is vette menyasszonyát. Alexandra öt gyermekkel – négy lánnyal és egy fiúval – ajándékozta meg őt és egymásnak írt leveleik tanúsága szerint boldog házasságban éltek. II. Miklós és Kseszinszkaja viszonya a hivatalos verzió szerint lezárult a cár házasságával. A Daily Mail cikke szerint azonban egyesek úgy vélik, hogy kapcsolatuk még évekig folytatódott, sőt egy elmélet szerint a táncosnő 1911-ben egy lányt is szült a cárnak.

Bármennyi is legyen igaz ebből a pletykából, az bizonyos, hogy Kseszinszkaja a Miklóssal való szakítását követően sem távolodott el a Romanov-dinasztiától. Évekig viszonyt folytatott Szergej Mihajlovics nagyherceggel, majd annak unokatestvérével Andrej Vlagyimirovics nagyherceggel is. Utóbbinak egy Vlagyimir nevű fiút is szült 1902-ben, majd a bolsevik forradalmat követően vele együtt emigrált Franciaországba, ahol 1921-ben össze is házasodtak. Mivel a két világháború között Andrej bátyja, Kirill Vlagyimirovics nagyherceg követelte magának a cári címet, így Kseszinszkaja ezzel a házassággal az „uralkodói család” tagja és igazi Romanov hercegné lett – igaz, a Romanovok birodalma ekkor már a múlté volt. II. Miklós egykori szeretője Párizsban saját balettiskolát nyitott és egészen 64 éves koráig maga is rendszeresen fellépett. Végül 1971-ben, 99 éves korában hunyt el.

II. Miklós fiatalkori szeretőjének naplójából tárul fel a trónörökös és a balerina szerelme

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra